Zo ondersteun je jouw kind gedurende de examenperiode

2 mei 2024

Het is mei en dat betekent dat de examenperiode voor de deur staat. Zit jouw kind in het examenjaar? Dan is dit een enorm spannende periode voor je kind, maar ook voor jou! Je wil er natuurlijk alles aan doen om deze periode vlekkeloos te laten verlopen, zodat jullie over anderhalve maand de vlag kunnen uithangen. Wat kun jij als ouder doen gedurende deze periode, om je kind zo goed mogelijk te ondersteunen? Dat vertellen we je in dit artikel.

Je ziet een moeder met haar zoon op de bank. De zoon werkt achter een laptop en de moeder kijkt mee.

Informeer jezelf

Het eerste wat je kunt doen om je kind in deze stressvolle periode te helpen, is jezelf goed informeren over de examens. Lees dus even de regels van de examens door, schrijf het examenrooster van je kind in je eigen agenda en bekijk de cijfers van je kind, zodat jij ook weet wat je kind te wachten staat. Zo hoef je je kind tijdens deze periode niet steeds feitelijke vragen te stellen over de examens, en kun je je kind misschien zelfs helpen wanneer die iets even niet meer weet.

Help met plannen

Je kunt je kind in deze periode ook goed ondersteunen door te helpen met plannen. Hoewel jongeren over het algemeen best weten dat ze moeten plannen, kan het nog lastig voor ze zijn om daadwerkelijk een goede, realistische planning te maken én zich eraan te houden. Stel dus voor om eens samen met je kind te gaan zitten en een goede planning te maken. Overleg ook of je kind het fijn vindt als je zo nu en dan checkt of de planning nog steeds goed loopt en waar nodig bijstelt.

Wil je de schermtijd van je kind beperken gedurende de examenperiode? Dan is dit ook het juiste moment om het daarover te hebben. Tieners leveren natuurlijk nooit graag hun telefoon bij je in. Maar als je dit op tijd met je kind overlegt en hier samen goede afspraken over maakt, kan dit voor jou en je kind een hoop stress schelen op het moment van de examens.

Blijf rustig en positief

Dit is misschien wel de belangrijkste tip: blijf rustig en positief! Als er één ding is wat je wilt voorkomen in deze periode, is het meer spanning en stress voor je kind. Blijf je richten op de positieve kant van de zaak en lever zo min mogelijk kritiek op je kind. Zo heb je de grootste kans dat je kind ook vertrouwen in zichzelf houdt, wat natuurlijk erg belangrijk is. Geef dus vooral complimenten wanneer je kind iets goed heeft gedaan en probeer opmerkingen als ‘ik zei het toch’ achterwege te laten.

Dit is mogelijk wel de meest stressvolle periode tot nu toe voor je kind. Daardoor kan je kind extra prikkelbaar zijn en dat op jou afreageren. Probeer ook in zulke situaties zo rustig mogelijk te blijven. Wel mag je natuurlijk gewoon nog ingrijpen als je kind zich daadwerkelijk misdraagt. Examens zijn zeker geen vrijbrief voor slecht gedrag.

Waardeer je kind met kleine gebaren

Kleine gebaren zijn een goede manier om je kind wat extra vertrouwen te geven en succes te wensen. Breng bijvoorbeeld eens een kopje thee naar boven wanneer je kind hard aan het studeren is, zet alvast eten en drinken klaar voor een vroeg examen, stop een briefje in de rugtas of stuur nog een lief appje voor een examen. Stel na een lastig examen voor om samen een stukje te gaan lopen om even bij te komen van de stress. Je hoeft natuurlijk niet alles te doen, overdrijven is ook een vak, maar kleine gebaren kunnen de examenperiode van je kind zeker een fijnere periode maken.

Creëer een fijne, rustige studieplek

Er zijn natuurlijk ook genoeg praktische manieren om je kind te helpen tijdens de examens. Houd er deze weken net wat meer rekening mee in huis, dat je kind aan het studeren is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat broertjes of zusjes de examenleerling niet te veel lastig vallen tijdens het leren en wacht even met stofzuigen tot na het leren.

Indien mogelijk, kun je een kamer vrij maken en inrichten als stille leerplek, zonder afleidende factoren. Als je kind het fijn vindt om bij een vriend of in de bibliotheek te leren, laat dit dan ook toe. Als je kind maar goed leert, maakt het niet uit waar dat gebeurt, toch?

Help met gezond en gestructureerd eten en drinken

Als je kind hard aan het leren is, schiet op vaste tijden eten en drinken er misschien bij in. Het kan fijn zijn, als jij de structuur bewaakt, door op normale tijden het avondeten klaar te hebben en je kind soms even te roepen om te komen lunchen. Je kunt natuurlijk ook op vaste tijden lunch of een gezonde snack naar boven brengen.

Stimuleer genoeg slaap

Jongeren hebben in de examenperiode vaak de neiging om tot ‘s avonds laat door te leren. Dit resulteert al snel in een slaaptekort. En een slaaptekort leidt tot een slechtere concentratie, wat het leren moeilijker maakt. Het is daarom van belang dat je kind op tijd gaat slapen, ondanks die neiging om te blijven blokken. Hoewel het waarschijnlijk averechts werkt om je kind te dwingen naar bed te gaan, kan het zeker wel helpen om je kind erop te wijzen dat slaap extra belangrijk is in deze periode.

Maak ruimte voor vrije tijd

Als ouder wil je natuurlijk graag dat je kind zo veel mogelijk leert, zodat je kind de examens haalt. Maar het is ook erg belangrijk, dat je kind in deze periode leuke dingen blijft doen. Af en toe is ontspanning en ontlading nodig. Moedig je kind dus aan om gewoon naar sporttrainingen te blijven gaan, stel een keer voor om samen ergens een ijsje te gaan eten en laat je kind op vrijdagavond ook gewoon naar vrienden gaan voor een filmavondje. 

Heb het ook over andere dingen dan de examens. Het is logisch dat de examens een groot onderwerp zijn in deze periode, maar je kind is al veel met de examens bezig tijdens het leren. Het is ook belangrijk om het af en toe even los te laten en over leuke dingen als vakantieplannen te hebben.

Overweeg extra hulp

Het kan voorkomen dat je kind in deze weken toch erg veel moeite heeft met een of meerdere vakken. In dat geval kun je je kind zelf helpen door de stof te overhoren of nog een keer uit te leggen (als je de stof zelf goed genoeg beheerst). Ook kun je iemand uit je netwerk inschakelen om je kind te helpen of je kind opgeven voor een examentraining. Door heel het land vind je verschillende examentrainingen. Ook een online examentraining, zoals die van OnlineSlagen. Met een online examentraining kan jouw kind op een zelfgekozen moment extra uitleg en oefenopgaven doornemen. Ook is er een chat waarin je kind inhoudelijke vragen aan examentrainers kan stellen.

Vraag je kind hoe je kunt helpen

Al deze tips kunnen handig zijn, maar uiteindelijk is ieder kind anders. Vraag je kind hoe je het best kunt helpen gedurende deze periode.

Alvast veel succes, voor je kind én voor jou!

✍️ Geschreven door Lisanne

Betere cijfers met School24!

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?