Wat is het technasium? – Naar de brugklas

28 mei 2024

Ga je volgend jaar naar de brugklas en heb je havo- of vwo-advies gekregen? En ben je geïnteresseerd in techniek? Misschien is het technasium dan iets voor jou. Op het technasium volg je een extra vak dat O&O heet: onderzoek en ontwerpen. Tijdens dit vak ga je aan het werk met technische opdrachten van opdrachtgevers uit de omgeving. Zo word je goed voorbereid op bètatechnische opleidingen voor na je havo of vwo.

Je ziet een illustratie van een hoofd met daarin een tandwiel. Ook zie je een robot en allerlei technische symbolen.

Het vak O&O: Onderzoek en Ontwerpen

Wanneer je voor het technasium kiest, kies je voor het vak O&O. Dit staat voor Onderzoek en Ontwerpen. Tijdens dit vak krijg je een opdracht van een opdrachtgever uit de omgeving. Het zijn opdrachten op basis van echte problemen of vraagstukken van echte bedrijven of organisaties. Via deze opdrachten leer je hoe je problemen kunt oplossen met slimme ideeën en nieuwe technologieën.

Soms komt de opdrachtgever op school en soms ga jij naar het bedrijf of de organisatie toe. Samen met andere leerlingen uit je klas werk je zelfstandig aan dit project. Je wordt begeleid door een leraar die getraind is als ‘coach’. Ongeveer 4 tot 6 uur per week werk je aan dit vak en project.

Voorbeelden van projecten

  • Het Jane Goodall Instituut wil dat technasium-leerlingen een slimme oplossing bedenken voor het probleem van rondslingerende mondkapjes. De oplossing kan zitten in hoe we ze oprapen en verzamelen, op een duurzame manier hergebruiken of hoe we mensen kunnen aanmoedigen om ze netjes weg te gooien. Het doel is om ervoor te zorgen, dat mondkapjes na de coronapandemie geen rommel veroorzaken, die schadelijk is voor mensen, dieren en onze omgeving.
  • Opdrachtgever WijTechniek vraagt leerlingen om een werkend prototype te ontwikkelen van een slimme of duurzame uitvinding voor jongeren met een beperking, zodat deze jongeren ook kunnen studeren en kunnen wonen in een studentenhuis. Deze technische aanpassing moet passen bij de manier van leven van jongeren en passen in een kleine studentenwoning, waar ook studenten zonder beperking wonen.
  • In een internationaal project genaamd ‘viruskenner’ gaan technasium-leerlingen uit havo en vwo 2 aan de slag met een project om kennis over virusinfecties te vergroten. Ook bedenken ze manieren om ons beter tegen virusinfecties te beschermen. Ieder jaar is er in dit project een nieuw, actueel onderwerp dat past bij de opdracht.

Wat leer ik op het technasium?

Naast technische vaardigheden leer je op het technasium nog een heleboel andere handige vaardigheden. Deze vaardigheden zijn niet alleen nuttig op school of als je later gaat studeren en werken, maar ook in het dagelijks leven! Doordat je samen met een team aan een project werkt, leer je bijvoorbeeld hoe het is om samen te werken. Bij samenwerking hoort ook goede communicatie, zowel onderling als met de opdrachtgever en de coach. Je leert dus ook communicatieve vaardigheden. Aangezien je de projecten zelfstandig, in kleine groepen uitvoert, leer je hoe je ondernemend en assertief moet zijn: je moet het zelf oplossen. Daardoor denk je vaker ‘out of the box’ en stimuleer je je creativiteit!

De bovenbouw en het eindexamen van het technasium

Als je in de bovenbouw doorgaat met het technasium is O&O een verplicht profielkeuzevak en doe je ook examen in dit vak. Voor O&O bestaat er geen centraal examen. Het vak sluit je daarom af met een schoolexamen. Dit bestaat uit twee keuzeprojecten en een Meesterproef. Wanneer je deze projecten en de Meesterproef succesvol afrondt, krijg je naast je diploma ook een Technasiumcertificaat.

Ben je enthousiast geworden over het technasium? Ontdek of er een school bij jou in de buurt Technasium aanbiedt. Wie weet ben jij het volgende genie en bedenk jij de revolutionaire oplossingen voor grote uitdagingen van de eenentwintigste eeuw! Benieuwd naar nog meer informatie? Neem dan eens een kijkje op de officiële website van het technasium!

✍️ Geschreven door Britt

Extra ondersteuning bij het leren

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?