Wat is Eid al-Fitr (Ramadanfeest / Suikerfeest) en hoe kan je het feest samen vieren?

4 april 2024

Het is bijna zover: Eid al-Fitr, ook wel het Suikerfeest genoemd, vindt (waarschijnlijk) plaats op de avond van dinsdag 9 april op woensdag 10 april. Met dit feest wordt het einde van de ramadan gevierd, de maand waarin veel moslims vasten, tussen de ochtendschemering en het ondergaan van de zon. Wat houdt het feest in en hoe kan je het samen met je vrienden of klasgenoten vieren? Dat bespreken we in dit artikel!

Je ziet een zandkleurige omgeving. Middenin staat een lantaarn, een halve maan en een wolkje.

Wat betekent Eid al-Fitr?

Eid al-Fitr betekent ‘feest van het breken (van het vasten)’. Mensen die mee hebben gedaan aan de ramadan, hebben de hele maand gevast. Dit betekent dat je tussen zonsopkomst (Fajr) en zonsondergang (Maghrib) niet eet of drinkt en de hele maand niet vloekt, niet liegt en geen seks hebt. Naast dat het een pittige periode kan zijn, is het vooral een mooie maand waarin je je lichaam reinigt van alle letterlijke en figuurlijke afvalstoffen. Ook train je jezelf in discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing. 

Eid al-Fitr wordt gevierd aan het einde van de Ramadan, meestal na 29 of 30 dagen van vasten, afhankelijk van de maankalender. Waarschijnlijk wordt het de avond van 9 april, maar dit kan dus nog veranderen. 🌙

💡 Wist je dat… Eid al-Fitr vaak het Suikerfeest wordt genoemd, terwijl dat eigenlijk niet is waar Eid al-Fitr voor staat. De term ‘Suikerfeest’ is afkomstig van de Turkse woorden Şeker Bayramı (suikerfeest). Dit is een vervorming van de woorden Şükür Bayramı, wat ‘feest van dankbaarheid’ betekent. In de loop der jaren is het woord Suikerfeest in onze taal geslopen, terwijl de dag zelf helemaal niet alleen maar draait om zoetigheden. ‘Het Suikerfeest’ is dus eigenlijk een onjuiste benaming.

Hoe ziet de feestdag Eid al-Fitr eruit?

Eid-al Fitr is een dag vol samenzijn, trots en dankbaarheid. De dag begint ‘s ochtends met een gebed, waarbij gezinnen naar de moskee gaan om te bidden en elkaar te feliciteren. Daarna eten familie en vrienden doorgaans met elkaar en geven ze elkaar cadeautjes.

Hoe feliciteer je elkaar?

Om deze mooie dag te vieren zeg je ‘Eid mubarak’ tegen elkaar, wat ‘gezegend feest’ betekent. Hebben mensen uit je klas meegedaan aan de ramadan? Feliciteer hen vooral!

Hoe kan je Eid al-Fitr samen vieren?

Vind je het leuk om Eid al-Fitr in de klas  te vieren? Dit kun je op verschillende manieren vormgeven. Hier een aantal ideeën:

Doe een rondje waarin je ervaringen deelt 💬

Als er meerdere mensen uit je klas mee hebben gedaan aan de ramadan, kan je samen bespreken wat iemand deze maand heeft meegemaakt en wat een mooie les is. Wat kunnen jullie samen meenemen naar de toekomst?

Neem iets lekkers mee 🫖

Bij dit feest, zoals bij (bijna) elk feest, hoort natuurlijk wat lekkers! Neem dadels, baklava, chebakia, ma’amoul, gedroogd fruit en/of thee mee. 

💡 Tip: haal je snacks bij de plaatselijke Arabische bakker! Dit is extra lekker en zo steun je de mensen die mee hebben gedaan aan de ramadan. 

Schrijf een kaartje ✉️

Schrijf een lieve boodschap met mooie wensen voor je klasgenoten die mee hebben gedaan. Hierin kan je hen ‘Eid mubarak’ wensen.

Samen koken 🍲

Om samen te vieren, kun je samen Eid-gerechten koken, om deze vervolgens te delen met je klasgenoten en/of vrienden. Op sites als www.ramadanrecepten.nl kan je goede recepten vinden. Maar de familie van degene die mee heeft gedaan aan de ramadan kent waarschijnlijk de allerlekkerste recepten!

Geef een cadeautje 🎁

Je kan ook een cadeautje geven aan iemand die Eid al-Fitr viert! Kaarsen(houder), zeepjes, een mooi boek of een zelfgemaakt cadeau, zoals een armbandje of tekening, zijn een mooi gebaar!

Goed doel 🙏

Ramadan draait ook om solidariteit (het gevoel dat als je als mensen samen bent). Daarom is het een mooie daad om samen geld in te zamelen voor een goed doel. Haal geld op of doneer aan voedselbanken of vluchtelingenorganisaties. Ook kun je kijken of je nog kleding hebt die je niet meer draagt en deze doneren!

Hopelijk heb je wat kunnen meenemen uit deze blog. Moge het een feestelijke dag worden! Eid mubarak en veel plezier!

✍️ Geschreven door Lizzy

5000+ GRATIS samenvattingen met School24

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?