Voor ouders: middelbare school kiezen, waar moet je op letten?

29 februari 2024

Je kind zit in groep 8 en dat betekent dat er een spannende tijd aanbreekt: de overgang naar de middelbare school. Maar eerst moet er een middelbare school uitgekozen worden. Dit kan best een uitdaging zijn. Jij als ouder wil je kind natuurlijk zo goed mogelijk ondersteunen bij het maken van deze keuze. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een middelbare school en waar vind je alle informatie? We zetten een aantal handige tips op een rijtje!

Een schoolgang met links tafels en stoelen en rechts kluisjes in verschillende kleuren

Open dagen bezoeken

Om een goede indruk te krijgen van alle scholen is het aan te raden om de open dagen van álle scholen in de buurt te bezoeken. Tijdens deze open dagen geven scholen indrukwekkende presentaties, vaak inclusief verhalen over verre reizen en bijzondere uitstapjes. Ontzettend leuk natuurlijk om bij de schoolkeuze rekening te houden met deze grote, uitzonderlijke tripjes. Maar probeer als ouder ook op zoek te gaan naar de realiteit van een gemiddelde dag op een middelbare school.

Door verder te kijken dan alleen de presentatie en een vlugge blik op het klaslokaal kunnen ook andere relevante vragen worden beantwoord. Hoe zien de lessen eruit? Worden er bepaalde lesmethodes gebruikt? Verloopt alles heel strikt of worden leerlingen juist meer losgelaten? Worden er ook nog online lessen gegeven? Knoop een gesprek aan met leraren, of beter nog, leerlingen van de school om een indruk te krijgen van hoe het er op de school nou echt aan toe gaat op een gemiddelde dag.

Soorten onderwijs en toelatingseisen

Kijk van tevoren ook goed naar de verschillende soorten onderwijs die passen bij het niveau van je kind. Sommige scholen hebben sportrichtingen, andere bieden gymnasium aan of tweetalig onderwijs. Ook zijn er scholen die zich richten op bijvoorbeeld het toepassen van meer techniek door het aanbieden van technasium richtingen.

Denk ook aan de groepsgrootte: doet jouw kind het beter op een school met kleine klassen of juist niet? En zijn er toelatingseisen of misschien zelfs lotingen? Sommige scholen krijgen meer aanmeldingen dan ze kunnen toelaten en houden daarom lotingen.

Allemaal zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van de best passende middelbare school.

Zelf (online) onderzoek doen

Naast de open dagen zijn er natuurlijk meer manieren om informatie te vinden over de verschillende middelbare scholen. In schoolgidsen wordt praktische informatie gegeven en wordt de visie van de school gedeeld. Deze gidsen zijn vaak te vinden op de website van de middelbare school.

Een handige website voor een overzicht en vergelijking van alle scholen in de buurt is Scholen op de kaart, opgericht door de PO-raad en VO-raad. Hier zie je overzichtelijk welke scholen welk onderwijs aanbieden. Ook vind je van elke school de schoolgids. 

Voor nog grondiger onderzoek kun je ook de rapporten van de onderwijsinspectie bekijken.

Tot slot kun je de mening vragen van de huidige meester of juf van je kind. Deze docent kent je kind goed en weet vaak ook veel van de middelbare scholen in de buurt.

Volg je gevoel

De sfeer op een school is heel belangrijk. Het gevoel dat je krijgt wanneer je in een school rondloopt, kun je vaak niet uitleggen. Dit gevoel is veelzeggend en mag zwaar meewegen in het besluit. Dus volg je eigen gevoel, maar nog belangrijker, het gevoel wat je kind bij een school heeft. 

Jouw advies kan heel waardevol zijn, maar het belangrijkste is dat je kind een eigen keuze maakt. Geef dus advies, maar ook zeker ruimte aan je kind om zijn eigen pad te volgen. Jouw kind moet uiteindelijk een paar jaar doorbrengen op die school en zich thuis voelen.

Veel succes met de schoolkeuze!

✍️ Geschreven door Britt

Betere cijfers met School24!

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?