Valentijnsdag: zo vraag je jouw crush op date in 6 stappen!

10 februari 2024

Op 14 februari is het weer zover: Valentijnsdag! Ben jij single en wil je daar graag verandering in brengen, of wil je in elk geval graag een stap dichter bij een eerste date komen? Dan is het hoog tijd om in actie te komen. Maar hoe vraag je je crush eigenlijk op date? Ik geef je in dit artikel alle tips die je nodig hebt!

Je ziet een envelop waaruit allemaal hartjes komen

Stap 1. Eerste contact

Of je jouw crush nu kent van school, je volleybalclub, muziekles, de camping waar je elke zomer naartoe gaat of via de zoon van de buurman van je tante: voordat je diegene op date vraagt, is het altijd belangrijk om het eerste contact te leggen. Groet elkaar casually in de schoolgangen, begin een gesprekje in de kantine na de training of stuur een vriendschaps- of volgverzoek op bijvoorbeeld Instagram. Zo kun je beginnen met het opbouwen van een (vriendschappelijke) relatie.

Stap 2. Vriendschap

Het is niet voor niets dat een relatie in veel films en series opbloeit vanuit een vriendschap. Als je vrienden bent, laat dat namelijk al zien dat er een klik is tussen jullie! Jullie hebben veel overeenkomsten of juist interessante tegenstellingen en kunnen al makkelijk gesprekken voeren. Dat is een goede basis voor een relatie! Daarnaast zorgt vriendschap ervoor dat je al wat meer vertrouwd raakt met elkaar, wat altijd handig is als je gaat daten.

Stap 3. Complimentjes en oogcontact

Oké, je kent elkaar nu dus al wat beter. Om te voorkomen dat je nu te ver in de friendzone terechtkomt, is het tijd om te laten zien dat je meer interesse hebt! Dit kun je doen door je crush wat vaker complimenten te geven, dan je bij normale vrienden doet en wat vaker of langer oogcontact te maken. Zorg er natuurlijk wel voor dat je niet volop gaat staren, want dat kan weleens het tegenovergestelde effect hebben…

Stap 4. Samen iets doen

In de eerste weken dat je aan het daten bent, of een relatie hebt met iemand, gaat het vooral om elkaar goed leren kennen! En hoewel een officiële date met een romantisch diner natuurlijk erg leuk kan zijn, is het wel een grote stap om te zetten als je iemand nog niet zo goed kent. Het is daarom heel handig om eerst eens een keer iets, wat dan ook, samen te doen! Zit je dus met je crush in de klas bij aardrijkskunde en moet je toevallig een groepsopdracht maken? Zorg er dan voor dat je in hetzelfde groepje terechtkomt! Zo heb je een goede reden om elkaar vaker te zien en spreken (en het dan natuurlijk ook over andere dingen dan school te hebben), en leer je elkaar automatisch beter kennen. Zit je niet bij elkaar op school, maar ken je elkaar van de sportclub of muziekvereniging? Stel dan voor om samen naar de wedstrijd van een hoger team te kijken of buiten de lessen om eens samen muziek te maken.

Stap 5. Tijd voor de grote vraag!

Als je eenmaal fijn contact hebt, is het tijd om je crush op een officiële date te vragen. Hoe je dat het beste kunt doen? Dat verschilt natuurlijk per situatie, maar over het algemeen is mijn advies: wees spontaan! Plan geen bijzonder moment om (met veel stress) die vraag te stellen, maar wacht tot een goed moment aanbreekt en stel de vraag zo chill en natuurlijk mogelijk. Zo levert het jou minder stress op en is de kans groter dat de ander er niet door overvallen wordt en vervolgens ‘ja’ zegt. Ook is het in zo’n casual setting minder pijnlijk als je toch een afwijzing krijgt.

Stap 6. It's a date!

Congrats, je hebt een date gescoord! Dan is het nu aan jullie: plannen jullie een fancy diner met een romantische wandeling erna, gaan jullie eten bij de McDonalds en daarna naar de bioscoop of proberen jullie bij iemand thuis een nieuw recept uit (op hoop van zegen)?

Of stap 0. Last-minute roos op Valentijnsdag

Heb je geen tijd meer om rustig iets op te bouwen of ontdek je op Valentijnsdag zelf pas dat je een crush op iemand hebt? Dan kun je altijd nog op de dag zelf op je crush afstappen om het te vragen, of kies voor een last-minute roos met een kaartje erbij. Op veel scholen worden bijvoorbeeld acties georganiseerd waarbij je een roos, een reep chocolade of een serenade kunt kopen voor jouw crush, die dan wordt geleverd in de klas (natuurlijk wel anoniem; alleen je crush krijgt jouw kaartje te zien). Maak hier gebruik van, en misschien heb je wel geluk!

Meer Valentijninspiratie nodig? Lees ook: 10 unieke manieren om jouw Valentijn te verrassen.

Heel veel succes, en vergeet niet: op Valentijnsdag hoef je niet per se iets met je crush of partner te doen, een filmavondje houden met vrienden is ook gewoon hartstikke leuk!

✍️ Geschreven door Lisanne

5000+ GRATIS samenvattingen met School24

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?