Tweede Kamerverkiezingen: 5 lestips voor in de klas
16-11-2023
Over een paar dagen is het zover: de Tweede Kamerverkiezingen. Ook al mogen (de meeste) leerlingen nog niet stemmen, is het natuurlijk erg belangrijk om ze wel te betrekken bij de verkiezingen. Zo zijn ze toch politiek actief. Met deze vijf tips gaat de politiek voor de scholieren leven en wordt het zelfs leuk!

1. Organiseer een scholierenverkiezing
ProDemos, het huis voor democratie en rechtsstaat, organiseert dit jaar voor de dertigste keer een scholierenverkiezing. Dit kan je zelf op je eigen school (of in het klaslokaal) organiseren middels de toolkit van ProDemos. In deze toolkit zitten stembiljetten, posters en rode potloden. De scholieren mogen zelf stemmen en de stemmen worden geteld door ‘stembureaumedewerkers’ (ook weer de scholieren zelf). Hierdoor maken ze het hele proces van stemmen mee! Tot en met 21 november 16.00 uur kan de uitslag worden ingeleverd bij ProDemos en dan wordt landelijk de uitslag bekendgemaakt.
Zie meer op: https://scholierenverkiezingen.nl
2. Kijk en analyseer een debat
De debatten zijn in volle gang. Hoewel sommige leerlingen er thuis wellicht iets van meekrijgen, is het altijd goed om het collectief te bekijken en te analyseren. Wat vinden de scholieren van de antwoorden die de politici geven? Hoe komen ze over? Wat snap je wel en wat snap je niet? NOS op 3 heeft debatten georganiseerd waar politici langskomen en jongeren vragen stellen aan de politici.
Bekijk de playlist hier: https://www.youtube.com/playlist?list=PLcz8MliLAY0d9oNY81wgz13Cf_5fJWbd0
Hierna kunnen jullie op school zelf een debat organiseren! Zo voelen de leerlingen hoe het is om een standpunt te verdedigen en te kijken naar wat hun eigen visie zou zijn. In deze blog staan tips voor de leerlingen: Debatteren kan je leren: do’s en don’ts
3. Speel een Kahoot!
Kahoot is een online quiz-platform, waar leerlingen aan kunnen deelnemen met hun telefoon. Zo’n quiz is een leuke en speelse manier om kennis te testen en op te doen. Maak een quiz over de afkortingen van de partijen, welke naam bij welke lijsttrekker hoort of welk standpunt bij welke partij hoort. Of gebruik deze kant-en-klare Kahoot-quiz over hoe de Tweede Kamer werkt.
4. Bingo politiek jargon
Politiek is voor veel mensen, zeker voor jongeren, lastig te volgen. Vanwege het jargon, of door het niet begrijpen van politieke constructies of partijprogramma’s.
Daarom bestaat er nu een bingo voor politiek jargon. De bingo duurt zo’n 20 minuten. Uitleg en handleiding zijn hier te vinden: https://kamerindeklas.nl/werkvormen/bingo-politiek-jargon/
5. Een uitje naar politiek Den Haag inclusief de Tweede Kamer
Nergens wordt de Tweede Kamer zo echt als in de Tweede Kamer zelf! Dit is een leuk uitje voor na de verkiezingen, zodat de leerlingen echt een beeld hebben bij de Tweede Kamer. ProDemos, hoe kan het ook anders, organiseert halve dagen of hele dagen in en rondom de Tweede Kamer. Door veel interactieve opdrachten snappen de leerlingen weer een stukje meer van politiek Den Haag!
Bekijk de programma’s: https://prodemos.nl/programmas/
Hopelijk hebben deze tips wat kunnen helpen. Veel plezier!🗳️

Geschreven door Lizzy
School24 inzetten bij jou op school?
Wil je een demonstratie van de leeromgeving, licenties aanvragen of heb je andere vragen? Neem voor meer informatie over School24 contact met ons op. We helpen je graag verder!