Telefoonverbod?! Hoe overleef ik de les zonder telefoon: de ultieme survival-tips
30-10-2023
Het wordt misschien wel het zwaarste moment uit je leven: de eerste keer dat je het klaslokaal binnen moet stappen zonder mobiele telefoon in je zak. Je zal continu het gevoel hebben dat er iets mist. Toch zal elke middelbare scholier het moeten ondergaan. Maar hoe overleef je de dag zonder urenlang te scrollen op TikTok en eindeloos te Snappen? Geen zorgen! Wij hebben het ultieme survivalplan opgesteld, om je te helpen de schooldag zonder telefoon door te komen. Het gaat je lukken!

📵 Telefoonverbod op middelbare scholen; waarom zou je dat doen?
De overheid heeft besloten dat per 1 januari 2024 mobiele telefoons niet langer toegestaan zijn in het klaslokaal. Dat is balen voor jou als scholier. Maar deze regel wordt niet ingesteld om jou te pesten, al voelt dat misschien wel zo. Er zitten een aantal nadelen aan de aanwezigheid van mobiele telefoons in het klaslokaal.
Het grootste nadeel van de mobiele telefoon is de afleiding en daardoor slechtere concentratie onder middelbare scholieren. Daarnaast zorgt het gebruik van de telefoon ervoor dat je informatie snel kunt opzoeken, waardoor je zelf minder nadenkt. Ook maak je minder snel sociaal contact, haal je lagere cijfers en daalt de taal- en leesvaardigheid.
Leuk is anders, maar het is wat het is. Vanaf 1 januari zul je dus zonder telefoon in de klas moeten zitten. Wij zullen je door die moeilijke tijd heen slepen!
De eerste uren zonder je telefoon zijn het zwaarst
Aan het begin van de dag zal het even wennen zijn, maar blijf rustig ademhalen en neem een paar slokken water. Je moet even door de zure appel heen bijten. Zonder telefoon weet je niet goed wat je moet doen, dus kijk eens om je heen. Je zult merken dat jouw klasgenoten zich ook ongemakkelijk voelen. Sommigen zitten maar wat naar buiten te staren, terwijl anderen net als jij op zoek zijn naar afleiding. Iedereen vraagt zich af hoe ze deze dag gaan overleven. Probeer daarom eens een gesprek aan te knopen met je klasgenoten.
Huh? Praten met klasgenoten, hoe doe je dat? 🗣️
Het is begrijpelijk dat het lastig is om ineens te moeten praten, wanneer je gewend bent aan chatten. Hier zijn daarom wat tips: Start het gesprek met een glimlach. Een glimlach is de basis voor een goed gesprek en zorgt ervoor dat de ander je gelijk aardig vindt. Toon vervolgens interesse in je klasgenoot: vraag hoe het weekend van je klasgenoot was of ontdek of er nog leuke plannen zijn na school. Het is begrijpelijk dat het wat onwennig is om te moeten praten met je klasgenoten, maar je moet het proberen. Onthoud dat je niet de enige bent. Niemand kan zich verschuilen achter de telefoon. Dus voor je het weet, zal iedereen druk in gesprek zijn. Misschien maak je zelfs wel nieuwe vrienden door simpelweg met elkaar te praten.
Maak gebruik van geheime briefjes 🤫
Deze real–life-gesprekken moeten natuurlijk stoppen zodra je docent begint met praten. Daarom hebben we een plan B nodig. Weet je nog hoe je vader of moeder vroeger iemand verkering vroeg? Precies! Door middel van een geheim briefje met de ultieme vraag: ‘Wil je verkering?’ Dit is het perfecte moment om deze methode nieuw leven in te blazen. Een goede voorbereiding is de sleutel: zorg dat je altijd pen en papier bij de hand hebt. Bedenk vervolgens samen met je klasgenoten een geheimschrift, wacht tot je docent even niet kijkt, en geef de briefjes door. Gelukkig! Ook de communicatie tijdens de les is gered.
Uitgepraat? Overweeg het volgen van de les 📝
Weet je even niet meer waarover je moet praten? Overweeg om op te letten en de les te volgen! De docent voor de klas probeert jullie uitleg te geven over iets als ‘SOSCASTOA’, ‘Vraag & Aanbod’ of ‘De Tweede Wereldoorlog’. Zonder de afleiding van je telefoon kan je de tijd in de les nuttig besteden. Als je naar de uitleg van je docent luistert, bespaar je kostbare tijd, die je anders thuis zou besteden aan het bestuderen van onbegrijpelijke teksten in je boek. Ook kan je in de les alvast je huiswerk maken. De tijd die je hiermee bespaart, kun je gebruiken om de verloren tijd met je telefoon na school weer in te halen.
💡Tip: Toch de uitleg van je docent gemist? Met de digitale leeromgeving van School24 heb je toegang tot samenvattingen, uitlegvideo’s en oefenopdrachten. Zo kan je de gemiste stof toch nog uitgelegd krijgen! En bonus: bij deze lessen mag je je telefoon er wel bij houden!
De reddende engel: je iPad of laptop 👼
Sommige scholen werken met iPads of laptops voor leerlingen. Is dit bij jou op school ook zo? Dan heb je geluk! TikTok, Snapchat en WhatsApp werken namelijk ook op je iPad en laptop. Daardoor kan je onbezorgd doorgaan met het scrollen, swipen en sturen van stickers. Maar, je kunt je iPad of laptop ook nuttig inzetten: maak digitale aantekeningen in je notitie-apps, maak de mooiste presentaties via Canva of laat ChatGPT je helpen met je huiswerk. Zo wordt je iPad of laptop je beste vriend: deze helpt je om het gemis van je telefoon te verzachten en zorgt ervoor dat je de lessen nuttig besteedt.
Met deze tips is je telefoonloze schooldag zo voorbij en kan je jouw telefoon snel weer veilig in je broekzak stoppen. In het begin zal het even wennen zijn, maar probeer de knop om te zetten en ook de voordelen van een les zonder telefoon te omarmen. Zo bespaar je tijd, die je na school weer kan inhalen met je telefoon. Of misschien wel met je nieuwe vrienden!

Geschreven door Lars
Betere cijfers met School24!
School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen!