Samen sta je sterk: 8 tips om samen te werken op school

16 april 2024

Eens in de zoveel tijd vraagt je docent je om samen te werken met klasgenoten, bijvoorbeeld aan een opdracht, een presentatie of een werkstuk. Samenwerken hoort erbij. Of je nu met vrienden werkt of met mensen die je nog niet zo goed kent, samenwerkingen kunnen soepel verlopen, maar soms ook heel stroef. Met deze 8 tips zorg je ervoor dat samenwerken gaat werken!

Je ziet van bovenaf, vanuit alle hoeken gestrekte armen, alle handen liggen op elkaar. Op de achtergrond zie je werkpapieren met grafieken erop en post-its.

1. Spreek je verwachtingen uit 🎇

Bespreek kort met elkaar wat jullie verwachtingen zijn rondom het project. Heeft iemand dit cijfer hard nodig? Of is iedereen oké met een 6? Heb je passie voor het onderwerp of vind je het juist heel stom en echt een ‘moetje’? Waar zie je tegenop of waar kijk je naar uit? Als je even kort met elkaar overlegt hoe iedereen erin staat, kom je op één lijn en voorkom je veel misverstanden en irritaties. Dit zal jullie helpen!

2. Maak een taakverdeling 🗒️

Om het proces eerlijk te laten verlopen, is een taakverdeling erg belangrijk. Hierin zorg je ervoor dat er niet één iemand is die al het werk doet, en dat iedereen (ongeveer) dezelfde bijdrage levert. Doordat je een taakverdeling maakt, voorkom je ook dat twee mensen per ongeluk hetzelfde werk doen. Dat zou zonde zijn.

3. Ken elkaars kracht 💪

Houd bij het maken van de taakverdeling rekening met ieders talenten. De een is bijvoorbeeld heel goed in bronnen verzamelen en de ander is goed in ingewikkelde teksten uitpluizen. Misschien vind jij het leuk om de presentatie of het document mooi op te maken, terwijl de ander liever de volgorde bepaalt. Als je zo snel mogelijk een goed resultaat wilt neerzetten, is het goed om je sterke en minder sterke punten uit te spreken. Maar onthoud: als je iets nog niet zo goed kan, betekent dat niet dat je het helemaal niet moet doen. Probeer soms ook iets uit wat je juist nog niet kan!

4. Maak een (globale) planning 🖊️

Om de taakverdeling concreet te houden en het project op tijd af te ronden, maak je een (globale) planning. Hierin verdeel je de taken per week. Dit kan je ook per dag doen, maar aan het begin van het project is het handiger om het per week te doen. Doordat je deze planning samen maakt en hierover overlegt, kun je elkaar verantwoordelijk houden. 

Hieronder een voorbeeld:

Wie? Week 1 Week 2 Week 3
Samya
Bronnen over demografie opzoeken
Tekst over demografie schrijven
Checken op spel- en grammaticafouten in hele document
Tobias
Bronnen over klimaat opzoeken
Tekst over klimaat schrijven
Lopend geheel maken van het document (overgangszinnen + inleiding schrijven)
Charlie
Bronnen over toerisme opzoeken
Tekst over toerisme schrijven
Document opmaken

5. Maak een Google Drive aan 💻

Als je samen aan documenten werkt is het handig om een Google Drive aan te maken. Hierin kun je presentaties en documenten maken, bekijken en bewerken. Iedereen kan op zijn eigen apparaat in het document werken en de wijzigingen zie jij ook direct op je beeldscherm verschijnen. Zo blijft alles geordend en up-to-date.

6. Maak samenwerken gezellig ☕

Maak het samenwerken makkelijker en gezelliger door fysiek samen te werken, bij iemand thuis, op school of ergens in een café. Haal lekkere snacks en besluit om aan het eind van de sessie iets leuks te doen als beloning.

7. Communiceer met elkaar 💬

Heb je een rotdag achter de rug? Lukt het door je bijbaan niet om vandaag aan het project te werken? Rondt de ander taken te laat af? Kaart het aan! Hierdoor voorkom je verkeerde aannames en sudderende irritaties. Houd de sfeer open en positief!

💡Tip: mocht je een keer ergens niet aan toekomen, laat dit dan weten en kom met een alternatief. Zo los je de situatie op en hoeft de ander zich geen zorgen te maken. 

Bijvoorbeeld: “Vandaag is er iets tussengekomen, waardoor ik niet meer aan de opdracht kan werken. Maar morgen rond 19.00 uur maak ik het af! Is dat oké voor jou?”

8. Bespreek hoe je bereikbaar wil zijn 🤳

De dagen vlak voor een presentatie of deadline kunnen stressvol zijn. Misschien heb je dan veel contact met je samenwerkingspartners. Het is handig om even te bespreken hoe jullie dit contact willen laten verlopen. Vind je het vervelend als er steeds appjes binnenkomen en heb je liever een mail? Check je nooit je mail en wil je juist liever appen of bellen? Het is niet zo netjes om opeens helemaal van de radar te verdwijnen, geef het daarom even aan als je voor langere tijd niet bereikbaar bent.

Veel succes met de samenwerking!

✍️ Geschreven door Lizzy

5000+ GRATIS samenvattingen met School24

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?