Profielkeuze: Frans of Duits, wat past bij jou?

30 mei 2024

Halverwege jouw periode op de middelbare school moet je een profielkeuze maken. Je kiest dan voor alfa- of betàvakken, een vorm van wiskunde en een vreemde taal. Op de meeste scholen kun je uit twee vreemde talen kiezen: Frans of Duits. Daarom bespreken wij welke taal het makkelijkst is om te leren, welke taal je later het vaakst nodig gaat hebben en welke taal het leukst is om te spreken!

Je ziet een Franse en Duitse vlag op een bureau staan.

Welke taal is het makkelijkst om te leren?

Over het algemeen wordt Duits makkelijker aangeleerd dan Frans. Dit komt doordat veel Duitse woorden op het Nederlands lijken. Kijk maar eens naar het volgende rijtje:

Nederlands Duits Frans
zwart
Schwarz
noir
broer
der Bruder
frère
drinken
trinken
boire
liefde
Liebe
amor
zon
die Sonne
soleil

Ook zijn in het Duits veel zinsconstructies en uitdrukkingen hetzelfde. Dat komt doordat Duits en Nederlands allebei een Germaanse taal zijn. Je haalt hierdoor waarschijnlijk ook een hoger basisniveau als je Duits afrondt, ten opzichte van Frans. Een nadeel van Duits is wel, dat je bij elke zin moet nadenken over de naamvallen. Want wanneer gebruik je nou die, der, das, dem en den? Het zelfstandig naamwoord in de zin kan in verschillende naamvallen staan, afhankelijk van het zinsdeel waar het om gaat. Dit kan een reden zijn om liever voor Frans te kiezen.

Maar ook Frans heeft zo zijn moeilijkheden. Bijvoorbeeld de accenten waar je op moet letten, zoals in ‘l’école’, ‘l’hôtel’ en ‘ça va’. Maar dit heb je vaak sneller onder de knie dan de Duitse naamvallen.

Uiteindelijk hangt de moeilijkheidsgraad van een taal natuurlijk ook af van je achtergrond, leerstijl en motivatie. Het kan dus per persoon verschillen welke taal het makkelijkst is om te leren.

💡 Tip: kijk naar de cijfers die je hebt gehaald voor Frans en Duits. Het vak waar je nu het hoogste cijfer voor staat, zal je waarschijnlijk ook in de bovenbouw het makkelijkst kunnen leren.

Welke taal ga je vaker gebruiken?

Duits en Frans worden allebei in meerdere landen ter wereld gesproken. Zo spreken ze in onder andere Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg Duits. Frans wordt gesproken in onder andere België, Canada en Ivoorkust.

Als je vaak op vakantie gaat in een van deze landen, kan het handig zijn om de taal van dat land te spreken. In totaal spreken 285 miljoen mensen in de wereld Frans, tegenover 130 miljoen Duitssprekende mensen. Omdat Fransen zelf vaak niet goed Engels spreken, is het sowieso handig om een woordje Frans te kunnen spreken, zodat je jezelf kan redden in bijvoorbeeld de supermarkt.

Nederland trekt veel Duitse toeristen. Zeker de kustplaatsen, doordat Duitsland zelf geen kust heeft. Dus als je in het toerisme wil gaan werken of in een strandtent, kan Duits weer extra handig zijn. Ook was Duits jarenlang de taal van de wetenschap en de industrie, maar inmiddels wordt daar juist steeds meer Engels gesproken. Duitsers beheersen Engels vaak beter dan de Fransen, zeker de jongere generatie.

Beide talen zal je waarschijnlijk niet meer dagelijks gaan gebruiken, je kan daarom het beste zelf een inschatting maken welke taal je later het vaakst nodig gaat hebben.

Welke taal vind je het leukst om te leren?

Frans is de taal van de liefde en is populair vanwege de mooie klanken, ‘je t’aime’ klinkt toch ook veel mooier dan ‘ich liebe dich’? Om die reden zijn Fransen ook heel trots op hun taal. Duits daarentegen wordt vaker gezien als ‘lelijke’ taal. Dit kan een reden zijn om liever Frans te leren dan Duits. Je leert een taal ook goed als je media in die taal consumeert. Dus vind jij Duitse of Franse series of muziek leuk om naar te luisteren? Dan gaat dat je ook helpen om de taal te leren beheersen.

Als je een taal leuker vindt om te leren, wordt het vaak ook makkelijker  om die taal onder de knie te krijgen. Het is daarom een goede tactiek om te kiezen voor de taal die je het leukst vindt.

💡 Tip: met Duolingo kan je zowel Frans als Duits oefenen. Je kan er op die manier achter komen welke taal jij het leukst vindt om te leren.

Twijfel je nog steeds? Vraag anderen om hulp!

Als je nog twijfels hebt over welke taal het makkelijkst of het leukst is om te leren, is het een goed idee om advies te vragen aan je docenten, ouders of vrienden. Jouw docenten weten precies wat je in de bovenbouw gaat leren van een bepaalde taal. Zij kunnen daarom een goede inschatting maken of jij Frans of Duits beter onder de knie kunt krijgen. Ook je ouders kunnen met je meedenken om te bepalen welke taal je later het vaakst nodig gaat hebben. Ten slotte kan je overleggen met je vrienden. Zo kan het motiveren om samen een taal te gaan leren. Maar onthoud goed: uiteindelijk ben jij zelf degene die de keuze voor Frans of Duits moet maken. Neem alle tips mee, maar bepaal zelf welke keuze je gaat maken!

Kies jij voor de makkelijkste taal of ga jij voor de taal die je het leukst vindt? Wij wensen je in ieder geval veel succes met je keuze! Viel Glück! Bonne Chance!

✍️ Geschreven door Lars

Extra ondersteuning bij het leren

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?