Profielkeuze: alfa- of bètavakken, wat past bij jou?

20 november 2023

Voordat je naar de bovenbouw gaat, sta je voor een belangrijke keuze: je profielkeuze. Voor havo en vwo bestaan er andere profielopties dan voor vmbo, maar voor iedereen is één keuze hetzelfde: de keuze tussen alfa- of bètavakken. Wat zijn alfa- en bètavakken? En welk soort vakken past het best bij jou? Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel een stukje wijzer.

Een krijtbord met daarop post-its geplakt in verschillende kleuren. Op de post-its staan verschillende symbolen die te maken hebben met schoolvakken.

Wat zijn alfavakken?

Alfavakken zijn vakken die zich bezighouden met de producten van de menselijke geest. Dat klinkt misschien een beetje abstract, maar het betekent eigenlijk dat deze vakken te maken hebben met alle dingen die door mensen zijn bedacht of gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn de talen, filosofie, kunstvakken en geschiedenis. De nadruk ligt bij deze vakken vaak op lezen, schrijven, creativiteit en analytisch nadenken. Ben jij geïnteresseerd in de maatschappij en samenleving? Heb je een talenknobbel? Lees je graag in je vrije tijd? Of ben je heel erg creatief? Dan is de kans groot dat alfavakken het beste bij jou passen.

Wat zijn bètavakken?

Bètavakken worden vaak ook exacte vakken genoemd. Deze vakken houden zich bezig met de niet-menselijke natuur. Je leert over hoe dingen in de natuur werken. Vakken die onder bèta vallen zijn bijvoorbeeld natuurkunde, scheikunde en biologie. Ook wiskunde en informatica zijn voorbeelden van bètavakken. Mensen die bètavakken kiezen, zijn vaak goed met getallen en computers, kunnen logisch nadenken en hebben goed ruimtelijk inzicht. Herken je jezelf hierin? Dan kun je misschien het beste voor bètavakken kiezen bij je profielkeuze!

Ben jij alfa of bèta?

Voor sommige mensen is het meteen duidelijk of zij meer “alfamensen” of “bètamensen” zijn. Mensen die altijd negens en tienen halen voor wiskunde, maar Franse woordjes niet in hun hoofd krijgen, hebben waarschijnlijk meer plezier in bètavakken. En mensen die geschiedenis en filosofie een makkie vinden, maar natuurkunde zien als een taal die ze niet spreken, hebben duidelijk een betere match met alfavakken.

Maar niet voor iedereen is het zo’n duidelijk, hard onderscheid. Er zijn ook mensen die ontzettend goed zijn in taal, maar ook geen probleem hebben met biologie of scheikunde. Ook werd lang gedacht, dat jongens beter zouden zijn in de bètavakken en meisjes beter zouden zijn in alfavakken. Maar uit onderzoek blijkt, dat er geen aangeboren verschil is tussen wiskundetalent bij jongens en meisjes. Dit stereotype idee klopt dus niet.

Hoe maak je je profielkeuze?

Het belangrijkste is, dat je bij het maken van je profielkeuze vooral kijkt naar welke vakken jou goed liggen qua talenten én interesse. Dus vraag jezelf niet alleen af “Waar ben ik goed in?”, maar ook “Wat vind ik leuk en interessant?”.

Je kunt je vakkenprofiel uiteindelijk zo inrichten, dat het goed bij jou past. Dat kan betekenen, dat je zowel alfa- als bètavakken combineert. Bijvoorbeeld door op havo- of vwo-niveau Natuur en Techniek te doen met filosofie in je vrije keuzeruimte. Of door bij vmbo de keuze te maken voor Zorg en Welzijn met maatschappijleer of juist wiskunde als keuzevak. Het is allemaal niet zo zwart-wit. Creëer een profiel wat bij jou past! 

Succes met je profielkeuze!

✍️ Geschreven door Britt

Betere cijfers met School24!

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?