Op de hoogte blijven van het (wereld)nieuws: 3 leuke manieren

19 oktober 2023

Er gebeurt zoveel in de wereld, dat het erg moeilijk en onoverzichtelijk kan voelen om up-to-date te blijven met het nieuws. Als je de krant leest, begrijp je het wellicht niet allemaal en na een lange schooldag ben je misschien te moe om naar het journaal te kijken. Daarom hier 3 manieren om het nieuws volgen makkelijker en leuker te maken!

Je ziet van bovenaf dat iemand een krant vasthoudt met de linkerhand en een koffie-to-go in de rechterhand. Ook zie je een deel van de voeten in witte sneakers, op een houten vloer.

1. Podcasts voor tijdens het tandenpoetsen 🪥

Het nieuws volgen wordt makkelijker, wanneer je een beetje weet wat er gebeurt in de wereld. De kranten leggen niet altijd alles uit, omdat dat als ‘basiskennis’ wordt beschouwd. Maar dat is nou precies de kennis, die je nu aan het opdoen bent op de middelbare! Niet gek dus, als je soms het gevoel hebt dat je het niet snapt. Deze podcasts leggen je elke dag uit wat er gebeurt in de wereld:

  • Lang verhaal kort is een podcast die je verdieping geeft over een onderwerp dat veel in het nieuws is. De podcast legt de belangrijkste zaken uit, zodat je het nieuws beter kan volgen. De afleveringen duren meestal zo’n 5 minuten: perfect voor tijdens het tandenpoetsen en het doen van je haar! 
  • Wil je het nog korter? Dan is er de podcast van NU.nl; deze duurt écht een tandenpoetsbeurt (2 minuten). De podcast gaat niet diep in op het nieuws, maar stipt elk nieuwspunt kort aan.

2. Youtube voor verdieping 📺

Crash Course

Crash Course is een YouTube-kanaal dat video’s maakt van zo’n 15 à 20 minuten over alles: biologie, geschiedenis, wetenschap. Het zijn erg interessante video’s, waarin een deskundige iets uitlegt, veel animaties te zien zijn en de toon erg licht is.

💡Tip: Je kan Crash Course goed gebruiken voor het schoolvak maatschappijleer. Maar er zijn ook veel video’s over onderwerpen van geschiedenis, Engelse literatuur en filosofen.

Vox

Vox is een visueel sterk YouTube-kanaal, dat verdieping biedt over het nieuws. Er wordt veel gewerkt met kaarten, foto’s en een voice-over. Zo wordt complexe materie wat helderder. Dit is een goed voorbeeld daarvan:

NOS op 3

Verdieping van eigen bodem: de NOS heeft ook een YouTube-kanaal met goede presentatoren die dingen als aardbevingen, fossiele subsidies en AI uitleggen: NOS op 3. Dat gebeurt ook allemaal op een prikkelende manier met animaties en goede fragmenten. Hierdoor doe je heel erg veel kennis op in tien minuten.

3. Instagram door de dag heen 📱

Door de dag heen zit je (waarschijnlijk) best vaak op je telefoon. Door een aantal nieuwspagina’s te volgen zie je af en toe een snippet, waardoor je zonder dat het veel moeite kost op de hoogte wordt gehouden.

NOS Stories

NOS Stories is gemaakt voor jongeren en is als het ware het journaal in korte stukjes geknipt. Soms zijn het nieuwsfragmenten en op andere momenten is het een wat uitgebreidere, visuele uitleg.

The Happy Broadcast

Het nieuws is (meestal) heftig en zwaar beladen. Maar er gebeurt natuurlijk ook heel veel moois in de wereld! The Happy Broadcast is een Instagram-pagina, waar leuk nieuws op wordt gepost, zoals deze post:

De krant

Natuurlijk hebben Nederlandse kranten ook Instagram. Die verwijzen vaak door naar hun eigen websites, waar je meestal zo’n 3 artikelen per dag gratis kunt bekijken. Neem dus vooral een kijkje bij bijvoorbeeld De Volkskrant, het NRC, Trouw of een ander nieuwsplatform als De Correspondent.

Het is erg belangrijk en interessant om het nieuws te volgen, maar het kost wel wat moeite. Hopelijk helpen deze tips om het makkelijker te maken. Vergeet niet dat je niet in 1x op de hoogte kan zijn van alles, dat het nieuws vaak heftig is en je daardoor misschien niet elke dag wilt checken en dat het nieuws volgen ook leuk kan zijn (echt!). Succes!

✍️ Geschreven door Lizzy

5000+ GRATIS samenvattingen met School24

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?