Ontdek poëzie tijdens de Poëzieweek 2024 (25 t/m 31 januari)

28 januari 2024

Wat in het jaar 2000 begon met een Gedichtendag, is sinds 2013 uitgegroeid tot een poëzieweek. De poëzieweek is georganiseerd door de grootste Nederlandse en Vlaamse poëzie-organisaties en vindt plaats van donderdag 25 januari tot en met woensdag 31 januari. Dit jaar is het thema “thuis”. De week is bedoeld om je kennis te laten maken met poëzie. Dus ga deze week op poëzie-ontdekkinstocht, want poëzie hoeft echt niet saai te zijn!

Banner waarop staat "Poëzieweek 2024, Vlaanderen & Nederland"

Hippe poëzie: van rap tot spoken word

Als je denkt aan poëzie, komt misschien het beeld van ouderwetse gedichten met moeilijke woorden en onbegrijpelijke betekenissen naar boven. En als je dan een gedicht van Joost van den Vondel leest, wordt dat beeld toch weer bevestigd. Maar hoewel Vondel een belangrijk figuur is in de Nederlandse literatuur en cultuur, is het niet de enige vorm van poëzie. Zo schrijft rapper Akwasi ook gedichten. Een andere populaire poëzievorm is spoken word, waarbij een artiest poëzie voordraagt op een ritmische, vaak muzikale manier.

Poëzie kan absoluut hip en leuk zijn en dat ga jij deze poëzieweek ontdekken!

Activiteiten tijdens de Poëzieweek 2024

Scholen mogen zelf beslissen of ze deze week extra aandacht besteden aan poëzie. Maar ook als jouw school geen extra aandacht besteedt aan poëzie, kun je jezelf vermaken met allerlei leuke activiteiten. Door het hele land worden namelijk evenementen georganiseerd. Deze kun je op de website van Poëzieweek 2024 vinden.

Ga je liever niet naar een fysiek evenement? In de gratis Wolk App komen gedichten, van onder andere rapper Akwasi en Youtuber Teske de Schepper, door augmented reality (AR) tot leven in de bibliotheek! Je kunt zelf gedichten schrijven en inspiratie opdoen, door kennis te maken met gedichten van anderen. Bekijk deze video om een beeld te krijgen van hoe dit eruitziet.

Poëziegeschenk

Je kunt natuurlijk ook een mooi poëzieboek aanschaffen en je lekker ergens in het zonnetje onderdompelen in de wereld van poëzie. Schaf je een poëzieboek aan gedurende de poëzieweek, dan ontvang je een poëziegeschenk.

Het poëziegeschenk van dit jaar is “Kom nog even naar mij kijken straks”, geschreven door Edward van de Vendel. Je kunt Van de Vendel kennen van andere (kinder)boeken, hij heeft er namelijk meer dan 80 geschreven!

Vanaf 24 januari krijg je bij aankoop van €12,50 aan poëzie dit poëziegeschenk gratis.

Meer informatie over de Poëzieweek vind je op Instagram of op de website van de Poëzieweek. En dan sluiten we graag af met dit mooie stukje poëzie:

Jij, een poëzieleek?

Niet langer, na de poëzieweek

✍️ Geschreven door Britt

5000+ GRATIS samenvattingen met School24

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?