Met deze 7 tips kun jij elke meerkeuzevraag beantwoorden!

4 maart 2024

Meerkeuzevragen: de ene persoon houdt ervan en de ander heeft er juist een gruwelijke hekel aan. Ook jij hebt vast wel de verschillende theorieën over het beantwoorden van deze vragen gehoord (en misschien gebruikt): het langste antwoord is altijd goed; als je het niet weet, moet je altijd voor B gaan; er is nooit meer dan drie keer dezelfde letter achter elkaar… Allemaal leuke theorieën, maar eerlijk is eerlijk: deze theorieën kloppen vrijwel nooit. Hoe je dan wel de meerkeuzevragen op je toets kunt acen? Daarvoor geef ik je in dit artikel 7 tips!

Je ziet een potlood zweven boven een papiertje waarop genummerde regels staan met "A, B, C, D".

Tip 1: Neem de vraag goed door

Het klinkt nogal logisch, maar toch kan het bijna iedereen nog punten opleveren: de vraag héél goed doorlezen. In plaats van snel te lezen en door te gaan naar de antwoordopties, kun je de vraag beter rustig bekijken en proberen anders te formuleren in je hoofd. Zo kom je er vaak achter wat de docent nu echt van je wil weten! Ook kun je zo een veelgemaakte fout voorkomen, namelijk de details van de vraag over het hoofd zien. Let bijvoorbeeld extra goed op bij het beantwoorden als in de vraag het woord ‘niet’ staat!

Tip 2: Bedenk een antwoord

Bij meerkeuzevragen is het een goed trucje om eerst zelf een antwoord op de vraag te bedenken, voordat je naar de mogelijke antwoorden kijkt. Als jij als antwoord op de vraag al een bepaald woord of jaartal in gedachten hebt en je daarna ziet dat dat woord of jaartal ook tussen de antwoordopties staat, hoef je eigenlijk al niet meer verder na te denken! Dat scheelt een hoop twijfelen en daarmee dus een hoop tijd, die je dan kunt gebruiken voor de vragen waar je niet meteen het antwoord op weet.

Tip 3: Check alle antwoorden

Het kan een valkuil zijn bij meerkeuzevragen om te kiezen voor het eerste antwoord dat goed lijkt te zijn. Als je naar de antwoorden kijkt en bij optie A al denkt ‘dit is hem!’, is het aanlokkelijk om niet meer te kijken naar de andere antwoordopties. Toch kan het zo zijn dat een van de andere antwoorden een nóg beter antwoord is. Trap dus niet in deze val, en check altijd nog even opties B, C en D voordat je je antwoord definitief maakt.

Tip 4: Streep weg

Kun je het antwoord op de vraag zelf niet bedenken en weet je ook niet direct welke van de opties het beste is? Begin dan met antwoorden wegstrepen! Vaak is het zo dat je één of twee van de opties meteen al kunt wegstrepen, omdat ze niet met het onderwerp van de vraag te maken hebben of duidelijke instinkers zijn. Door antwoorden weg te strepen, krijg je een beter overzicht van de opties die het wél kunnen zijn!

Tip 5: Sla de vraag (even) over

Weet je het antwoord na een paar minuten nog niet zeker? Ga dan door naar de volgende vraag. Soms schiet het goede antwoord je later op de toets toch opeens te binnen! En zo hou je genoeg tijd over om alle andere vragen ook nog te kunnen beantwoorden. Let wel op: heb je vaak te weinig tijd bij toetsen en kan het dus zo zijn dat je straks niet meer bij de vraag terug kan komen? Vul nu dan wel alvast een voorlopig antwoord in: zo heb je in elk geval een kans dat het goed is! En voor de chaoten onder ons: zet een sterretje, kruisje of een ander teken bij de vraag, zodat je straks direct ziet naar welke vragen je nog moet kijken!

Tip 6: Goed gokken

Weet je het antwoord op de vraag echt niet? Dan is het tijd om te gokken. Als je al één of twee antwoorden hebt kunnen wegstrepen, maakt dat de keuze natuurlijk al makkelijker. Maar hoe je daarna dan het beste kunt gokken? Eén ding dat je nog kunt proberen, is controleren of de antwoordopties wel echt een antwoord op de gestelde vraag zijn. Soms is het namelijk zo dat een antwoordoptie wel klopt, dus wel waar is, maar niet echt antwoord op de vraag geeft. Die optie is dan natuurlijk niet de juiste in deze context! Als je ook dit trucje hebt geprobeerd en het niet heeft gewerkt, is het een kwestie van je gevoel volgen. Heb je ook helemaal geen intuïtief gevoel bij de antwoorden? Tja, dan moet je misschien toch maar voor het langste antwoord en/of antwoordoptie B gaan…

Tip 7: Don’t overthink it!

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: don’t overthink it! Geloof in jezelf en vertrouw erop dat je eerste ingeving vaak de juiste is. Als je later tijdens de toets nog gaat twijfelen of het misschien toch een ander antwoord had moeten zijn, maar dat niet helemaal zeker weet: blijf bij je eerste antwoord!

Alvast veel succes met je toets; je kunt het!

✍️ Geschreven door Lisanne

Wil je altijd het goede antwoord weten?

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?