Met deze 10 tips overleef je de toetsweek!

19 januari 2024

Niet alweer! De toetsweek staat weer voor de deur en voor sommigen van jullie is ‘ie al begonnen. Hopelijk ben je een beetje voorbereid, en misschien ben je in totale paniek. In beide gevallen helpen deze 10 tips je om de toetsweek door te komen, gefocust en effectief! 🚀

Je ziet een leerling aan bureau zitten met hoge stapels boeken aan beide zijden en het handen in het haar.

Voorbereiding

1️⃣ Begintijd afspreken
Het is heel goed en logisch om even rustig thuis te komen van je toetsdag of je schooldag. Neem wat te drinken en eet voedzaam en gezond. 
Zorg dat je op school al een tijd met jezelf afspreekt om te beginnen. Onthoud dat je thuis even kort wilt uitrusten, zodat je daarna goed kan beginnen. Bijvoorbeeld: om half 5 kom je thuis, dan even chillen, en dan om 5 uur beginnen met leren. Op die manier kan je een ‘blokje’ leren voor het avondeten en na het avondeten. Het moment om te starten is het moeilijkst, maar let’s go!

2️⃣ A clear space, is a clear mind
Een uitspraak die je misschien al eens hebt gehoord: een schone werkplek zorgt ervoor dat je hoofd ‘leger’ en opgeruimd voelt. Nu is het best logisch dat er in de toetsweek wat meer chaos is in je kamer en dat je dat misschien maar hebt geaccepteerd. Maar, probeer alsnog je bureau even op te ruimen, of je troep te verplaatsen naar je bed. Het gaat erom dat je blikveld schoon is en je daardoor geen afleiding hebt.

3️⃣ Kort de dag doornemen en plannen
Hopelijk heb je een planning gemaakt voor de toetsweek. Zo niet, lees dan onze blog Hoe maak ik een goede planning’.

Bij je planning heb je waarschijnlijk al je taken voor de dag opgeschreven, maar niet precies de tijd bij elke taak genoteerd. Om goed en gefocust met je tijd om te gaan, kan je even kort de tijd nemen (5 à 10 min) om op te schrijven wat je planning van de dag is. Belangrijk is hierbij om ook goed pauzes in te plannen. Bijvoorbeeld: 

  • 17.00-17.25: Hoofdstuk 1 begrippen herhalen
  • 17.25-17.30: Pauze
  • 17.30-17.55: Helft diagnostische toets wiskunde
  • 17.55-18.00: Pauze
  • 18.00-18.25: Andere helft diagnostische toets
  • 18.25-19.45: Eten en opladen

Etc. 

 

Tijdens het leren

4️⃣ Pomodoro techniek
Misschien dacht je net al tijdens het bekijken van het bovenstaande voorbeeld: waarom een pauze van 5 minuten? Dit heet de Pomodoro techniek. Hierbij werk je steeds 25 minuten erg gefocust op één taak, om vervolgens een korte break van 5 minuten te hebben. Sta hierbij op van je stoel, beweeg even, en keer dan terug bij je werk. Na 4 pomodoro’s (4 x 25 min) neem je een langere pauze van een half uur. Dit kan je bijvoorbeeld in het weekend gebruiken, als je meerdere uren achter elkaar leert. 

5️⃣ Facetime met een klasgenoot en leg de stof uit
Dit vereist de nodige ✨zakelijkheid ✨, maar werkt goed als het je lukt! Facetime een klasgenoot en leg elkaar de stof of begrippen uit, alsof je een docent bent. Probeer dit zo helder en zo snel mogelijk te doen. Als je de stof kan uitleggen, betekent het dat je het goed beheerst. Je kan ook een van je ouders, broertjes of zusjes als slachtoffer gebruiken. 

6️⃣ Playlist
Leer je graag met muziek op? Kies dan muziek uit die je niet afleidt (dus het nieuwe album van Froukje gaat je waarschijnlijk niet helpen). Er bestaan albums en playlists voor focus, zoals we hier voor je op een rijtje hebben gezet: 8 playlists voor ultieme concentratie. 

7️⃣ Maak een spiekbriefje
Niet een echte die je gaat gebruiken, maar een spiekbriefje voor tijdens oefentoetsen. Het kan best zo zijn dat je een paar dagen hebt, maar dat je je kennis goed wilt testen. Heb je nog niet alles uit je hoofd geleerd? Maak dan een spiekbriefje met een paar jaartallen/formules/begrippen, die je op je bureau mag houden als je aan het oefenen bent. Zo voorkom je dat je te lang je boek erbij houdt en ‘te veel’ spiekt.

De avond voor de toets

8️⃣ Leg je spullen klaar
Om de dag af te sluiten pak je je tas in, leg je je kleren klaar voor de volgende dag (scheelt tijd in de ochtend) en check je of je alles hebt (geodriehoek, rekenmachine, etc.) ✅
Hierdoor sluit je fysiek de dag af en hoef je ook niet al die boeken en spullen te zien als je in bed ligt of als je in de woonkamer komt de volgende ochtend. 

9️⃣ Slaap!
Het is een cliché, maar waar: probeer goed te slapen. Door korter te slapen, kan je stress verhogen en sla je niet meer alles goed op. Voor een heldere geest ga je lekker optijd naar bed en zorg je dat je ook echt even, hoe kort ook, een momentje hebt kunnen uitrusten.

🔟 Visualiseren
Iets wat heel eenvoudig is, maar enorm helpt, is visualisatie. Doe je ogen dicht en beeld je in hoe je morgen het vragenformulier bekijkt, je toetsblaadje ziet, je naam opschrijft, de antwoorden weet, dat je kalm blijft als je het antwoord niet weet, dat je op tijd klaar bent etc. Door dit in je hoofd door te nemen en ook even vertrouwen naar jezelf uit te spreken, ga je met meer zelfvertrouwen de volgende dag in!

SUCCES, SUCCES, SUCCES!

✍️ Geschreven door Lizzy

Haal hogere cijfers tijdens je toetsweek met School24

Kan jij wel wat extra ondersteuning bij een of meerdere vakken gebruiken? Met onze online leeromgeving ben jij optimaal voorbereid op elke toets! School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards.