Lezen voor de boekenlijst: deze 15 aanraders zijn ook verfilmd!

26 maart 2024

Op zoek naar boeken die je kunt lezen voor je boekenlijst? Misschien zijn deze verfilmde boeken iets voor jou. Het boek is (bijna) altijd beter dan de film, dus het lezen van een verfilmd boek is een leuke afwisseling voor op je boekenlijst. Bovendien kun je het boek vergelijken met de film voor extra diepgang (en misschien zelfs bonuspunten). Hieronder vind je vijftien boektitels van verschillende niveaus, geschreven door voornamelijk Nederlandse auteurs.

Je ziet een boek op tafel liggen met tussen de pagina's een filmklapper, die het boek openhoudt

Let op: Omdat de eisen verschillen per school en per niveau, moet je wel altijd even checken of een boek wat jij aan je lijst wilt toevoegen, ook wordt goedgekeurd door jouw docent!

Zomervacht - Jaap Robben

In 2023 verscheen de verfilming van het boek Zomervacht in verschillende filmhuizen. Het was de slotfilm van de 43e editie van het Nederlands Film Festival en werd met meerdere prijzen bekroond. Het verhaal gaat over de 13-jarige Brian die plots verantwoordelijk wordt voor de verzorging van zijn verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien. Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet, wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes, wanneer je zelf nog zo jong bent en nog zoveel moet ontdekken?. Als je snel bent, is deze film misschien nog wel te zien bij een filmhuis bij jou in de buurt!

De tweeling - Tessa de Loo

In een kuuroord in Spa komen de 74-jarige Nederlandse Lotte en de Duitse Anna elkaar per toeval tegen. De twee blijken verloren tweelingzussen van elkaar te zijn, die na de dood van hun ouders in hun zesde levensjaar uit elkaar zijn gehaald. Lotte groeit op bij het gezin van haar vader in Nederland en Anna komt terecht bij een familie op het Duitse platteland. Slechte familiebanden en de Tweede Wereldoorlog leiden ertoe dat de dames elkaar daarna slechts twee keer zien, tot ze elkaar plots weer tegenkomen in het kuuroord. Dan worden ze geconfronteerd met elkaars geschiedenis. De verfilming van het boek kwam uit in 2002 en is op Netflix te bekijken.

Komt een vrouw bij de dokter - Kluun

“Komt een vrouw bij de dokter” is een Nederlandse film uit 2009 die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Kluun. De film vertelt het verhaal van Stijn, een succesvolle reclameman, die geconfronteerd wordt met de ernstige ziekte van zijn vrouw Carmen. Terwijl Carmen strijdt tegen kanker, wordt Stijn geconfronteerd met zijn eigen onvolkomenheden en de uitdagingen van liefde, ontrouw en verlies. Ook deze film is op Netflix te bekijken.

Alleen maar nette mensen - Robert Vuijsje

De Joodse Amsterdammer David Samuels, een keurige jongeman uit Amsterdam-Zuid, gaat op zoek naar zijn droomvrouw. Tijdens zijn zoektocht belandt hij in de Bijlmer, een multiculturele wijk in Amsterdam, waar hij Rowanda ontmoet. Het verhaal gaat over culturele verschillen, vooroordelen, identiteit en de zoektocht naar liefde en acceptatie in een diverse samenleving. Alleen Maar Nette Mensen kijken? Bij Pathé Thuis is de film online te bekijken vanaf €2,99.

Het smelt - Lize Spit

Deze intense film volgt het verhaal van Eva. Wanneer ze ontdekt dat er een herdenking is voor een lang geleden overleden vriend, keert ze terug naar haar geboortedorp. Flashbacks nemen ons mee naar de zomer toen ze dertien was en met twee wat oudere jongens, Pim en Laurens, als de drie musketiers bekend stond. Naarmate de puberteit toeslaat, veranderen de dynamieken, waarbij Pim en Laurens zich interesseren in meisjes en wrede spelletjes bedenken. Eva wordt geconfronteerd met een moeilijke keuze die uiteindelijk schokkende gevolgen heeft. Jaren later keert ze terug naar het dorp voor de herdenking, vastbesloten om de zomer die haar leven ingrijpend veranderde achter zich te laten. De film was eind 2023 in verschillende filmhuizen te zien. Wel even een disclaimer: het is écht een aangrijpend verhaal, dat nare gevoelens kan oproepen. Toen ik de film in een filmhuis zag, verlieten meerdere mensen tijdens de film de zaal. Denk er dus goed over na of je deze film wilt zien of alleen het boek wilt lezen, of allebei niet.

De aanslag - Harry Mulisch

Deze klassieker mag natuurlijk niet ontbreken op je boekenlijst. Des te leuk dat er ook nog een verfilming van is! Het verhaal van “De aanslag” speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en begint op een winteravond in 1945. Nadat de Duitsers een buurtbewoner vermoorden, raakt Anton Steenwijk onbedoeld betrokken bij de wraakacties die daarop volgen. Vanaf dat moment neemt zijn leven een onverwachte wending. De film volgt het opgroeien van Anton, terwijl de gevolgen van die heftige avond tijdens de oorlog hem blijven achtervolgen. Het is een van de bekendste werken in de Nederlandse literatuur. In 1986 werd de film uitgebracht. Misschien hebben je ouders hem nog wel op DVD! Ook kun je hem op YouTube vinden en op Pathé Thuis.

Een weeffout in onze sterren - John Green

De zestienjarige Hazel heeft kanker en is niet meer te genezen. In een praatgroep ontmoet ze Augustus. De twee delen niet alleen een ernstige ziekte, maar ook het favoriete boek van Hazel. De afloop van dit boek is zo onbevredigend dat ze samen op zoek gaan naar het einde van het verhaal. Een groot deel van het boek speelt zich af in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Op de Leidsegracht staat nog steeds het beroemde houten bankje, dat een belangrijke rol speelt in de film. Deze bestseller is geschreven door de Amerikaanse schrijver John Green en de verfilming is te zien op Disney Plus.

Tirza - Arnon Grunberg

Jörgen Hofmeester is een literair redacteur en vader van drie dochters, waarvan Tirza de jongste is. Het verhaal begint met de voorbereidingen voor Tirza’s reis naar Afrika. Jaren later, als Tirza afgestudeerd is en een relatie heeft met Choukri, een oudere musicus, keert ze terug naar Nederland. Het verhaal neemt een dramatische wending, wanneer Hofmeester ontdekt dat Choukri geen gewone muzikant is en dat er duistere geheimen spelen. De relatie tussen vader en dochter wordt op de proef gesteld. De film, die in 2010 in première ging, is op verschillende streamingdiensten te bekijken.

Het diner - Herman Koch

Het verhaal speelt zich af tijdens een diner in een chique restaurant in Amsterdam en draait om twee echtparen: Paul en Claire, en Serge (Pauls broer) en Babette. Terwijl de vier volwassenen genieten van een luxe maaltijd, wordt langzaam duidelijk dat ze niet alleen samenkomen om te dineren. Ze bespreken een gevoelig onderwerp: de misdaden van hun zonen en hoe ze daarmee moeten omgaan. De jongens hebben iets verschrikkelijks gedaan en de ouders moeten beslissen welke stappen ze willen nemen. Deze psychologische thriller werd verfilmd in 2013 en is te zien op Amazon Prime.

Oorlogswinter - Jan Terlouw

Oorlogswinter speelt zich af tijdens de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en volgt de veertienjarige Michiel van Beusekom. Michiel raakt betrokken bij het verzet, wanneer hij een Engelse piloot helpt en geleidelijk aan meer verantwoordelijkheden op zich neemt. “Hulp vragen is gevaarlijk, want Michiel weet niet zeker wie zijn vrienden en wie zijn vijanden zijn.” Op Amazon Prime is deze jeugdklassieker te vinden.

Niemand in de stad - Philip Huff

Dit boek werd verfilmd in 2018. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam en volgt drie vrienden die studeren aan de universiteit. Philip, Matt en Jacob worstelen met thema’s als volwassen worden, vriendschap en alle uitdagingen van het studentenleven. Als je nieuwsgierig bent naar het studentenleven, is dit boek een aanrader voor jou! De film is te bekijken op Disney Plus.

Turks fruit - Jan Wolkers

Nog een klassieker uit de Nederlandse literatuur die eigenlijk echt niet op jouw lijst kan ontbreken! Het verhaal gaat over een gepassioneerde liefdesaffaire tussen een naamloze kunstenaar en Olga. Na verloop van tijd nemen de problemen in hun gepassioneerde relatie toe, wat leidt tot tragische wendingen. Het boek veroorzaakte veel commotie vanwege de expliciete seksscènes en het onverbloemde taalgebruik. Met ruim 3,3 miljoen bezoekers is “Turks fruit” de meest succesvolle Nederlandse bioscoopfilm ooit.

Erik of het klein insectenboek - Godfried Bomans

“Erik of het klein insectenboek” is een Nederlandse roman uit 1941, geschreven door Godfried Bomans. Het verhaal volgt Erik Pinksterblom, een jongen die op magische wijze wordt verkleind tot de grootte van een insect. Hierdoor belandt hij in de wereld van de insecten, waar hij hun avonturen en interacties observeert. Hoewel het verhaal makkelijk te volgen is, moet je er wel rekening mee houden dat het 80 jaar geleden werd uitgebracht. De schrijfstijl is dus wel anders dan je van meer recente boeken gewend bent. In 2004 werd het boek verfilmd.

De labyrintrenner (deel 1) - James Dashner

Misschien heb je deze filmtrilogie al gezien, want het was een daverend succes. De film “The Maze Runner” is gebaseerd op het boek van de Amerikaanse schrijver James Dashner. Het verhaal volgt Thomas, een tienerjongen die wakker wordt in een mysterieus doolhof zonder herinneringen van zijn verleden, behalve (uiteindelijk) zijn naam. In dit doolhof wonen nog veel meer jongens, die ook geen herinneringen meer hebben. Samen proberen ze te overleven en het doolhof te verkennen. “Overdag proberen de Renners een uitgang te vinden, maar ’s nachts is het levensgevaarlijk buiten de muren en wacht onherroepelijk de dood. Thomas zet alles op het spel om uit het labyrint te ontsnappen en om het geheim van zijn lot te ontcijferen.”

De belofte van Pisa - Mano Bouzamour

Het boek, gepubliceerd in 2014, vertelt het verhaal van Samir, een jonge Amsterdamse jongen van Marokkaanse afkomst. In 2019 vertolkt Shahine El-Hamus de rol van Samir in de verfilming van het boek. Terwijl Samir in zijn omgeving niemand heeft met dezelfde doelen, is hij zelf vastberaden om zijn vwo-diploma te halen op het witte lycium in het sjieke Amsterdam-Zuid. Samir is getalenteerd in muziek en krijgt de kans om naar het prestigieuze Conservatorium van Amsterdam te gaan. De uitdaging voor Sam ligt in het overeind blijven tussen twee zeer uiteenlopende werelden. “Buurthuizen en sterrenrestaurants, moskeeën en elitaire feestjes laten zich namelijk slecht combineren.” Deze film is te zien op Netflix.

Veel plezier met het lezen én kijken voor de lijst!

✍️ Geschreven door Britt

5000+ GRATIS samenvattingen met School24

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?