Joost Klein, glitters en Oudnoors: de songfestivaltrends van 2024

30 april 2024

Het jaarlijkse Europese feestje staat weer voor de deur: op 7, 9 en 11 mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats. Dit keer in de Zweedse stad Malmö, nadat Loreen vorig jaar won met het nummer ‘Tattoo’. De Nederlandse inzending ‘Europapa’ van Joost Klein heb je waarschijnlijk al wel gehoord, maar wat kunnen we verder verwachten dit jaar? Wat is het thema, welke trends zien we en wat moet je weten over de inzendingen? We vertellen het je in dit artikel.

Je ziet een foto vanuit de lucht van Europa, genomen in het donker. Je ziet de omtrek van de landen door de verlichting.

De geschiedenis van het songfestival

Voordat we het over de editie van dit jaar hebben, blikken we even terug op de lange geschiedenis van het songfestival. Het is namelijk alweer 68 jaar geleden, in 1956, dat dit festijn voor het eerst werd georganiseerd. Sindsdien hebben maar liefst 52 verschillende landen deelgenomen aan het songfestival, met in totaal 1.721 verschillende liedjes.

Er is maar één jaar geweest waarin het songfestival niet doorging. Dat was in 2020 toen de coronapandemie roet in het eten gooide. Daarom werd het songfestival pas in 2021 in Nederland gehouden, terwijl Duncan Laurence het songfestival in 2019 al won met zijn nummer ‘Arcade’

Nederland won het songfestival tot nu toe vijf keer: in 1957, 1959, 1969, 1975 en 2019. Wat denk jij? Kunnen we 2024 binnenkort aan dat lijstje toevoegen?

Europapa: de Nederlandse inzending van Joost Klein

Dit jaar vertegenwoordigt Joost Klein Nederland. Met zijn zelfgeschreven nummer ‘Europapa’ gaat hij strijden voor die eerste plek. En hij heeft daar nog een goede kans op ook! Volgens de bookmakers (mensen die ieder jaar proberen de uitkomsten van het songfestival te voorspellen) zal Nederland dit jaar namelijk goed scoren. De bookmakers voorspellen nu een derde plaats.

Joost Kleins nummer, waarin positief wordt gezongen over een verenigd Europa, past ook erg goed bij het thema van dit jaar: ‘united by music’. Daarbij is Nederland ook ingeloot voor de tweede halve finale op 9 mei, wat toevallig ‘Europadag’ is. Dus het kan eigenlijk niet misgaan, toch?

De klassiekers: chansons en popnummers

Hoewel er elke editie grote verschillen te zien zijn in de inzendingen, zijn er ook een aantal dingen die hetzelfde blijven: de klassiekers.

Zo wordt de Franse inzending vrijwel altijd in het Frans gezongen en is het ook nog vaak een echte chanson. Zo ook dit jaar. In ‘Mon amour’ zingt Slimane een liefdesliedje aan zijn geliefde, in de vorm van een emotionele, Franstalige ballad.

Het is ook niet bepaald verrassend dat Zweden dit jaar (zoals eigenlijk elk jaar) een typisch popnummer stuurt. Marcus & Martinus, een eeneiige tweeling, zullen in Malmö de eer van Zweden verdedigen met het nummer ‘Unforgettable’.

Ook vanuit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België kunnen we dit jaar weer solide popnummers verwachten, hoogstwaarschijnlijk met bijbehorende glitterkleding.

Trends van dit jaar

Naast de klassieke inzendingen zijn er dit jaar ook een hoop nieuwe trends te ontdekken in de line-up.

Het valt bijvoorbeeld op, dat er dit jaar erg veel landen zijn die teruggrijpen naar traditionele elementen. Zingen in de eigen taal, etnische kleding of gebruik van oude instrumenten zien we regelmatig voorbij komen. Voorbeelden hiervan zijn de traditionele outfit van de Armeense zangeres, het gebruik van Oudnoors en authentieke instrumenten in de Noorse inzending, en ook onze eigen Nederlandstalige inzending.

Een andere duidelijke trend dit jaar is de uitbundigheid van optredens. Als je de Finse inzending van vorig jaar, Käärijä met ‘Cha Cha Cha’, terugkijkt, snap je precies wat we met ‘uitbundigheid’ bedoelen: bijzondere kleding, een uitgebreid decor, lichteffecten en een dansje dat (in combinatie met de melodie van het nummer) zeker niet snel vergeten wordt. Het is niet bepaald gek dat veel landen dit jaar gebruikmaken van dit recept (Kroatië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Finland), aangezien Finland hier vorig jaar de tweede plaats mee wist te bemachtigen.

Fun! Kijk het songfestival met je vrienden, ontdek de trends en streep ze af op je bingokaart:

Politiek en het songfestival

Officieel is het songfestival een apolitiek feestje. Nummers met een duidelijke politieke boodschap worden afgekeurd, zoals veel ingestuurde nummers van Israël dit jaar. Maar toch zit er altijd een politiek tintje aan het muziekfestijn.

Een duidelijk voorbeeld hiervan was de inzending van Finland in 2013. Krista Siegfrids deed mee met het nummer ‘Marry me’ en zong tijdens het optreden een achtergrondzangeres, waarmee zij aandacht vroeg voor de legalisering van het homohuwelijk.

Hoewel we dit jaar niet zulke duidelijke acties hoeven te verwachten, zijn er wel een aantal nummers die aandacht vragen voor bepaalde problemen. Zo gaat de Australische inzending van dit jaar, ‘One Milkali’ (‘één bloed’), over de oorspronkelijke bevolking van Australië en hoe deze groep beter gewaardeerd kan worden in de samenleving. Onze eigen inzending, ‘Europapa’, zou je ook kunnen zien als een oproep om meer samenwerking en eenheid in Europa. Verder is Rusland dit jaar uitgesloten van deelname, vanwege de oorlog tegen Oekraïne en doet Oekraïne mee met een gevoelig nummer, ‘Teresa & Maria’, waarmee de zangeressen een boodschap van hoop willen verspreiden.

Zo, nu ben je helemaal op de hoogte van de belangrijke weetjes. Natuurlijk is er nog veel meer te ontdekken over het songfestival, dus lees vooral verder op de website van bijvoorbeeld Wiwibloggs voor allerlei fun facts over de deelnemers van dit jaar.

Lees ook: ‘Zo vier je het songfestival in stijl’.

✍️ Geschreven door Lisanne

5000+ GRATIS samenvattingen met School24

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?