Inspiratie: 8 leuke rubrieken voor in de schoolkrant

14 mei 2024

Misschien bestaat jullie schoolkrant al heel lang of misschien heb je hem net opgericht. Toch kun je in beide gevallen tegen hetzelfde probleem aan lopen: een tekort aan inspiratie. Want er moeten natuurlijk wel leuke teksten geschreven worden! Maar wat zijn nu leuke rubrieken voor in de schoolkrant? In dit artikel geven we je 8 ideeën, waarmee de schoolkrant in no-time gevuld is met leuke content!

Je ziet een groepje van 6 leerlingen in een bibliotheek rondom een tafel samen werken aan iets.

1. Nieuws

Of het nu gaat om een nationale krant of een schoolkrant: een krant is nooit compleet zonder nieuws! Reserveer dus een paar pagina’s in jullie krant voor het laatste nieuws van binnen en buiten de school. Je kunt hier natuurlijk over wereldnieuws schrijven, maar het kan juist ook erg leuk zijn om over nieuws binnen de school te schrijven: over nieuwe medewerkers, activiteiten die binnenkort plaatsvinden, nieuwe broodjes in de kantine, nieuwe door leerlingen gemaakte kunst die is opgehangen en ga zo maar door.

2. Interviews

Bij een krant horen natuurlijk ook altijd interviews! Je kunt ervoor kiezen om bijzondere leerlingen te interviewen (die bijvoorbeeld erg goed zijn in sport/muziek/kunst), maar docenten interviewen is ook erg leuk! Ga elke editie bij een andere docent op de thee (‘op de thee bij…’), nodig jezelf uit om bij docenten thuis te gaan avondeten (‘eten bij…’)  of loop zelfs een hele dag mee bij een docent (‘een dag uit het leven van…’). Zo kom je gegarandeerd wat grappige feitjes over je docenten te weten. En als je het nog wat spannender wilt maken, kun je er zelfs een competitie aan verbinden door de docenten te beoordelen op hun kooktalent!

3. Uitspraken van docenten

Iedereen zegt natuurlijk af en toe iets geks. En aangezien docenten de hele dag door praten, zijn ze regelmatig op grappige uitspraken te betrappen. En uitspraken worden helemaal grappig als je ze uit de context haalt! Verzamel tijdens je lessen dus allerlei gekke uitspraken van docenten (en laat de rest van de school ook uitspraken insturen) en zet deze in spreekwolkjes in de schoolkrant. Wedden dat de hele school erom gaat lachen? Let er natuurlijk wel op dat je geen dingen publiceert, die iemands privacy schaden of echt te ver gaan.

4. Advies

In een schoolkrant is een rubriek, waarin je advies geeft natuurlijk altijd handig: elke scholier zit wel met een probleem of vraag! Laat leerlingen dus (anoniem) hun vragen of problemen insturen en beantwoord ze in de schoolkrant.

Je kunt hierbij zelf kiezen hoe serieus of grappig je de vragen wilt beantwoorden. En als er niet zoveel vragen ingestuurd worden, kun je natuurlijk ook gewoon zelf wat problemen bedenken om te bespreken.

5. Quizzes

Je hebt er vast al weleens van gehoord of ze zelf ingevuld: Buzzfeed quizjes. Deze quizjes laten maar al te goed zien, dat tieners houden van gekke vragenlijsten (met soms nog gekkere resultaten). Zet er dus ook altijd een (of meer) in de schoolkrant! Neem bijvoorbeeld als titel: ‘Welk type vakantieganger ben jij?’ en verzin dan een stuk of tien vragen rondom dit thema, waarbij je steeds de antwoordopties A,B en C geeft. Na het invullen van de quiz kan je dan simpelweg kijken of je het vaakst A had (‘de citytripper’), B (‘de chiller’) of toch C (‘de avonturier’). Plezier gegarandeerd!

6. Polls

In plaats van zelf alles te schrijven, kan het ook leuk zijn om de mening van andere leerlingen te verzamelen! Maak dus een poll aan op jullie Instagram-account of ga de klassen langs met een stelling. Zo kun je een leuke grafiek in de schoolkrant zetten met de percentages van leerlingen die voor of tegen de stelling waren. Ook kun je aan leerlingen vragen waarom ze deze mening hebben. Kies een aantal van deze toelichtingen en zet ze erbij in de schoolkrant!

7. Inbreng van leerlingen

Als er op jouw school ook andere organisaties van leerlingen zijn, kun je hen ook laten meewerken aan de schoolkrant. Zo zou een jaarboekfoto-commissie of stuntbestuur bijvoorbeeld oproepjes of nieuwsberichten kunnen plaatsen in de schoolkrant. Ook zou de leerlingenraad voor elke editie een update kunnen schrijven, waarin wordt verteld wat er op dat moment binnen de leerlingenraad speelt.

8. Columns

Misschien wel de leukste rubriek om te mogen schrijven voor de schoolkrant: een column! Want eerlijk is eerlijk, er is vast wel iets waarover je graag je mening op papier wilt zetten. Je kunt hierbij denken aan een serieus onderwerp als klimaatverandering, maar je kunt ook schrijven over het verbod op mobieltjes in de klas, of juist iets heel grappigs, zoals de nieuwe smaken cola die in het afgelopen jaar zijn bedacht. Leef je uit!

Hopelijk zit je na het lezen van dit artikel vol inspiratie. Veel plezier met het maken van de volgende editie van de schoolkrant!

✍️ Geschreven door Lisanne

5000+ GRATIS samenvattingen met School24

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?