In deze 5 steden wil je zijn met Koningsdag 2024! 

17 april 2024

Lang leve de koning! Onze koning Willem-Alexander wordt dit jaar 57 en dat vraagt natuurlijk om een feestje. Op zaterdag 27 april 2024 is het weer Koningsdag! Weet jij al waar je de verjaardag van de koning gaat vieren? Ga je voor een festival, een vrijmarkt of lekker rondslenteren? Zoek niet verder: wij hebben de vijf leukste plekken om dit jaar Koningsdag te vieren voor jou uitgezocht.

In het gras ligt een krijtbordje waarop "Koningsdag" staat geschreven met een kroontje erbij getekend. Ook ligt er een oranje hoed en zonnebril.

💡 Wist je dat… Koningsdag wordt nooit op een zondag gevierd. Als 27 april op een zondag valt, zoals volgend jaar het geval is, dan wordt de verjaardag van koning Willem-Alexander op de dag ervoor, zaterdag 26 april, gevierd!

1. Amsterdam: voor een oranje invasie en van alles wat te doen

Er is geen betere plek om te zijn met Koningsdag dan in de Nederlandse hoofdstad. Op 27 april kleurt Amsterdam oranje en of je nou komt om te feesten of om vintage te shoppen: iedereen kan zich vermaken in Amsterdam. Veel mensen huren een bootje en varen lekker over de grachten. Maar ook als je gewoon rondwandelt door de Jordaan of het Vondelpark krijg je genoeg mee van de feestvreugde. Wil je sjieke items vinden? Vergeet dan de marktkleedjes in Oud-Zuid niet af te struinen. Overal in de stad is het feest! Ben je ouder dan 18 jaar? Dan zijn er ook festivals waar je de hele dag de benen onder je lijf kunt wegdansen.

2. Emmen: als je de koning in levende lijve wilt zien

Een glimps van de birthday boy opvangen op Koningsdag? Daarvoor moet je dit jaar in de Drentse stad Emmen zijn. De koninklijke familie begint op het Noorderplein in Emmen en maakt daarna een wandeling door de stad. Hierna barst het feest los op meerdere plekken in de stad. Met optredens van onder andere Tino Martin, Smeltkroes, Kraantje Pappie, Emma Heesters en Yes-R is dit dé plek waar je dit jaar wil zijn op Koningsdag.

3. Utrecht: 24-uur lange vrijmarkt en een hoop gezelligheid

Al op de avond vóór de verjaardag van de koning (vrijdag 26 april) start Utrecht om 18.00 uur met een vrijmarkt die duurt tot 18.00 uur de volgende dag! Als je zin hebt om tweedehands spulletjes te kopen, ben je in deze stad dus zeker op de goede plek. Maar ook als je zin hebt om een dansje te wagen en mee te zingen met oer-Hollandse muziek is Utrecht de plek waar je moet zijn!

4. Den Haag: voor een dagje Koningskermis

Alhoewel de koning zelf niet thuis is, is de woonplaats van de koning wel een heel goede plek om zijn verjaardag te vieren. Op het Malieveld in Den Haag is van 5 april tot 27 april een speciale Koningskermis opgezet: leuk voor jong en oud! Ook op het Frederik Hendrikplein is van 19 april tot en met 5 mei 2024 een kermis opgezet. Hoe leuk, op Koningsdag naar de kermis! Net als in iedere stad, vind je in Den Haag met Koningsdag vrijmarkten door de hele stad en is er ruimte genoeg om te feesten!

5. Zwolle: Kingdance festival voor alle leeftijden

Heb je eigenlijk helemaal geen zin om door die drukke grote steden te struinen en alle vrijmarkten af te gaan op zoek naar prullaria? Niet getreurd: ook voor jou hebben we een leuke plek gevonden om een te gekke Koningsdag te hebben. Op zaterdag 27 april vindt in Zwolle namelijk het Kingdance Festival plaats. En in tegenstelling tot bijna elk ander festival in Nederland is dit festival toegankelijk voor alle leeftijden. Wie wil Koningsdag nou niet vieren in het bijzijn van artiesten als Boef, Zoë Tauran, Vincent Visser en nog veel meer?!

Trek je oranje kleding maar vast uit de kast want jij weet nu precies waar je moet zijn op Koningsdag! Veel plezier!

✍️ Geschreven door Britt

5000+ GRATIS samenvattingen met School24

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?