Huiswerkbegeleiding: wat is het en welke kosten komen erbij kijken?

21 november 2023

Het kan als ouder moeilijk zijn om te zien dat je kind moeite heeft op school. Zelf hulp aanbieden wordt niet altijd door kinderen gewaardeerd. Huiswerkbegeleiding kan wellicht een oplossing bieden. Wat houdt huiswerkbegeleiding in? Welke opties zijn er? En wat kost het? We zetten het voor je op een rij!

Je ziet een meisje aan tafel huiswerk maken, met een schrift en laptop voor zich.

Wat is huiswerkbegeleiding?

De naam zegt het al: bij huiswerkbegeleiding krijgt je kind ondersteuning bij het maken van het huiswerk. Je kind gaat onder toeziend oog aan de slag en krijgt waar nodig hulp. 

Huiswerkbegeleiding gaat niet alleen om de inhoud van schoolvakken of het verbeteren van schoolprestaties, maar ook om het ontwikkelen van organisatorische vaardigheden, zoals plannen en het ontdekken van verschillende leertechnieken.

Kort gezegd biedt huiswerkbegeleiding een gestructureerde omgeving, waarin leerlingen hun huiswerk kunnen maken, voor toetsen kunnen leren, vragen kunnen stellen en kennis kunnen maken met verschillende leermethoden en technieken. Deze structuur kan kinderen helpen bij het ontwikkelen van discipline en een serieuze leerhouding, wat uiteindelijk kan leiden tot minder stress over schoolwerk en betere prestaties!

Aanbieders van huiswerkbegeleiding

Indien je huiswerkbegeleiding voor je kind overweegt, kan het verstandig zijn om eerst een bezoekje te brengen aan de openbare bibliotheek in de buurt. Sommige openbare bibliotheken bieden namelijk huiswerkbegeleiding aan. Dit is een toegankelijke manier voor je kind om te ontdekken of deze onderwijsaanpak passend is. Buiten deze publieke voorziening zijn er uiteraard ook stichtingen en verschillende bedrijven die deze service aanbieden.

Een aantal bekende aanbieders op een rij:

  • Stichting Leren voor de Toekomst. Op verschillende locaties in Nederland, met name in de randstad, biedt deze stichting huiswerkbegeleiding aan. Wekelijkse huiswerkbegeleiding kost 35 euro per maand. Het doel van deze stichting is om begeleiding te bieden aan ieder kind dat dat nodig heeft, ongeacht inkomen en achtergrond.
  • Lyceo. Als grootste onderwijsbedrijf van Nederland is het niet verrassend dat Lyceo ook huiswerkbegeleiding aanbiedt. Hoewel de tarieven alleen op aanvraag beschikbaar zijn, meldde scholiersupport.nl in december 2022 dat huiswerkbegeleiding maandelijks gemiddeld 285 euro voor 3 dagen per week kost, plus de eenmalige administratiekosten van 35 euro.
  • HIP Huiswerkbegeleiding. HIP heeft meer dan 18 vestigingen door het land verspreid en biedt ook huiswerkbegeleiding aan. Voor twee dagen in de week betaal je maandelijks 287 euro om hier huiswerkbegeleiding te krijgen.

Buiten grote aanbieders zijn er ook een hoop kleinere aanbieders. Als je geïnteresseerd bent in huiswerkbegeleiding in de buurt, probeer dan via Google een lokale aanbieder te vinden door in de zoekopdracht je woonplaats of provincie mee te nemen. Het kan ook helpen om op de school van je kind na te vragen welke mogelijkheden er zijn. Heeft je kind vooral moeite met één specifiek vak of onderwerp? Dan past bijles misschien beter bij de behoeften van je kind. Ontdek de diverse mogelijkheden van bijles in dit artikel “Bijles: de verschillende mogelijkheden en bijbehorende kosten”!

We hopen dat dit artikel heeft geholpen om helderheid te krijgen over de opties en kosten omtrent huiswerkbegeleiding, zodat je de juiste beslissing kunt nemen om je kind te ondersteunen.

✍️ Geschreven door Britt

Betere cijfers met School24!

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?