Hoe overleef ik een tussenuur? 5 tips tegen de verveling

3 oktober 2023

We hebben allemaal liever een rooster zonder tussenuren, zodat we snel naar huis kunnen. Maar helaas ziet je rooster er steeds vaker uit als een gatenkaas: vol met tussenuren. Misschien is je docent ziek en ontstaat er onverwacht een tussenuur. Zo’n tussenuur lijkt dan een eeuwigheid te duren. Maar maak je geen zorgen! Met deze vijf tussenuur-tips versla je die verveling en tover je je tussenuur om tot het hoogtepunt van je dag!

Je ziet vanaf de achterkant 6 jongeren buiten lopen, met rugtassen om

1. Neem spelletjes mee (en bewaar deze in je kluis)! 🃏

Een van de leukste manieren om je tussenuur door te brengen, is door een spelletje te spelen. Denk aan kaartspellen zoals UNO, Skip-Bo of Pesten. Misschien heb je zelf wel een ander favoriet spelletje, dat je kunt meenemen naar school. Het beste hieraan is, dat je deze spelletjes makkelijk in je kluis kan bewaren. Zo kun je ook bij onverwachte tussenuren je vrienden uitdagen voor een fanatiek spelletje.

💡Tip: Toch een spelletje vergeten? Speel ‘Wie Ben Ik?’ door een papiertje met de naam van een bekend persoon op je voorhoofd te plakken. Of gebruik je telefoon om bijvoorbeeld ‘30 Seconds’ of ‘Draw It’ te spelen.

2. Leer een nieuwe taal 🈳

Hola! Heb je ooit gedacht aan het leren van een nieuwe taal? Misschien omdat je op vakantie bent geweest naar een land waar ze die taal spreken, of omdat je het gewoon leuk vindt om een nieuwe taal te leren.

Met DuoLingo kan je op een interactieve en leuke manier nieuwe talen leren. Deze app past perfect in je drukke leven, want één les duurt slechts twee minuten. Je kan in je eigen tempo leren, ongeacht je startniveau. Een tussenuur biedt een mooie kans om er een aantal lessen doorheen te knallen, zodat je na afloop zelfverzekerd je nieuwe kennis aan je vrienden kan laten horen. Als je elk tussenuur op die manier zou besteden, spreek je binnen no-time vloeiend Spaans, Italiaans, Zweeds of welke taal dan ook!

3. Ga naar buiten ☀️

Soms is het ook lekker om even te ontsnappen aan de stress en drukte op school. Even een luchtje scheppen kan echt ontspannend zijn, en een tussenuur is het perfecte moment daarvoor! Speel een potje voetbal of verstoppertje met vrienden. Als je het iets rustiger aan wil doen, maak dan een ontspannende wandeling of spring op de fiets naar de supermarkt om iets lekkers te halen. Houd wel de tijd in de gaten! We willen natuurlijk niet dat je door deze tip te laat bent voor je volgende les.

 💡Tip: Controleer altijd of het is toegestaan om het schoolterrein te verlaten. Het laatste wat we willen is een boze conciërge!

4. Ontdek je creatieve kant 🎨

Heb je ooit overwogen om je innerlijke kunstenaar naar boven te halen? Haal dat potlood uit je tas, leen een kwast uit het lokaal voor beeldende vorming of gebruik je telefoon: wat je ook kiest, ga creatief aan de slag tijdens je tussenuur. Je kunt portretten tekenen van vrienden, een abstract kunstwerk maken of een leuk verhaal schrijven. Zo kan je heerlijk ontspannen. En wie weet ontdek je wel een verborgen talent.

Een andere leuke optie is om een timer voor een paar minuten te zetten. Als de tijd om is, wissel je met een vriend of vriendin van tekening, schilderij of verhaal. Op die manier wordt het een gezamenlijk kunstwerk.

5. Maak je huiswerk 📓

Oké, je denkt waarschijnlijk: “Duh, dat is logisch”. Maar toch hebben we deze tip toegevoegd aan de lijst. Laten we eerlijk zijn, nadat je al een uur op school hebt gezeten zonder iets te doen, heb je waarschijnlijk helemaal geen zin om thuis die saaie wiskundeopdrachten te maken of te zwoegen voor die biologietoets. Daarom kan je er maar beter voor zorgen dat je op school alles al afkrijgt, tijdens een tussenuur. Een extra voordeel is dat je samen met vrienden aan je huiswerk kan werken. Als je ergens vastloopt en het antwoord op een vraag niet weet, kan een klasgenoot je een handje helpen. Handig, toch?

💡Tip: Heb je je huiswerk al af, maar is er toch een vak wat je wat extra aandacht wil geven? Omdat er bijvoorbeeld een proefwerk aan zit te komen? Met de digitale leeromgeving van School24 kun je op elk moment, op een gestructureerde en effectieve manier oefenen met een bepaald vak.

Of je nu kiest voor een fanatiek spelletje, het leren van een nieuwe taal of het halen van een frisse neus, deze tips kunnen je helpen om van dat saaie tussenuur toch iets leuks of productiefs te maken. Ze helpen je ontspannen, creatief bezig te zijn en nieuwe dingen te leren. Dus, waar wacht je nog op? Aan de slag en maak van dat tussenuur een feestje!

✍️ Geschreven door Lars

5000+ GRATIS samenvattingen met School24

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?