Hoe kun je het beste leren voor een herkansing?

24 april 2024

Heb je die moeilijke toets eindelijk achter de rug, krijg je te horen dat je een onvoldoende hebt gehaald. Dat is ontzettend balen natuurlijk, maar het kan de besten overkomen! Gelukkig is er soms nog de mogelijkheid om de toets te herkansen. Met deze tips maak je dezelfde fouten niet nog een keer en ga je die herkansing helemaal rocken!

Je ziet twee leerlingen aan schooltafels zitten met een blaadje voor zich en een pen in de hand.

Kijk de toets in

Het beste wat je kunt doen, als je de toets niet hebt gehaald, is de nabespreking van de toets bijwonen. Zo krijg je meer inzicht in de fouten die je hebt gemaakt. Snap je nu wat je fout deed? Zo niet, stel dan vragen aan je docent. Bekijk ook welke dingen je wel goed hebt gedaan. Hier kun je tijdens het leren voor de herkansing iets minder aandacht aan besteden. Zodat je meer tijd hebt om de onderdelen die je moeilijk vindt onder de knie te krijgen.

Reflecteer kort op hoe je je voorbereid hebt

Waardoor komt het, dat je de toets in eerste instantie niet hebt gehaald? Hoe heb je het leren vorige keer aangepakt? Heb je überhaupt goed geleerd? Was je wel op tijd begonnen? Gebruikte je een haalbare planning om je voor te bereiden? Sta hier kort bij stil en leer ervan: hoe ga je het nu anders aanpakken om wel een voldoende te halen?

Gebruik verschillende leertechnieken

Veel leerlingen denken dat lezen hetzelfde is als leren. Maar met alleen hetzelfde hoofdstuk honderd keer lezen, kom je er meestal niet. Ook niet als je de tekst markeert. Probeer daarom ook eens een van de volgende technieken:

  • Opdrachten maken. Kijk eens terug naar je huiswerk. Welke opdrachten vond je makkelijk? En welke opdrachten waren uitdagender? Maak de uitdagende opdrachten nog een keer. Vaak zijn er ook voor de herkansing nieuwe oefentoetsen beschikbaar. Maak deze ter voorbereiding. Op zoek naar extra oefenopdrachten? Neem eens een kijkje in onze online leeromgeving. Deze staat namelijk vol oefenmateriaal, samenvattingen en handige uitlegfilmpjes!
  • Filmpjes kijken. YouTube staat vol met uitlegfilmpjes over elk onderwerp dat je kunt bedenken. Denk aan bekende YouTube-accounts, zoals Math with Menno of JORTgeschiedenis. Maar ook op ons online leerplatform vind je oneindig veel filmpjes die je kunnen helpen om lastige onderwerpen beter te begrijpen. 
  • Uitleggen aan iemand anders. Als je het aan een ander kunt uitleggen, weet je zeker dat je het zelf ook goed begrijpt. Leer daarom eens samen met een klasgenoot, die de herkansing ook doet! Of vraag of je het aan je ouders mag uitleggen.
  • Tekenen. Gebruik je creativiteit om processen of verbanden die je niet goed begrijpt te tekenen. Mijn geschiedenisdocent leerde me bijvoorbeeld om schema’s te tekenen met pijlen, om verbanden tussen gebeurtenissen duidelijker weer te geven. Let hierbij wel op, dat de inhoud uiteindelijk belangrijker is dan hoe je creatie eruitziet. Als je te veel tijd besteedt aan het maken van een mooie samenvatting of schematische weergave, heb je misschien niet genoeg tijd om de echte inhoud te begrijpen. En dat is uiteindelijk het belangrijkste!

Heb vertrouwen in jezelf

Een onvoldoende halen kan zorgen voor een deuk in je zelfvertrouwen. Zeker bij mensen die al last hebben van faalangst kan een herkansing extra zenuwen oproepen. Dit kan leiden tot een black-out en dat is natuurlijk iets wat je tijdens je toets of herkansing absoluut niet wil. Gelukkig kun je een black-out voorkomen door een goede voorbereiding.

Hoewel het begrijpelijk is dat je extra druk voelt voor de herkansing, is het belangrijk om te onthouden dat deze extra druk je eigenlijk niet helpt. Probeer niet te streven naar perfectie. Je hoeft niet elk detail te kennen om een voldoende te halen voor je toets. Als je je goed voorbereidt, heb je alles gedaan wat je kon doen! Zeg dat tegen jezelf en ga ervoor tijdens de toets. Laat je niet ontmoedigen door de druk, maar zie het als een kans om te laten zien wat je kunt.

Veel succes met de herkansing; je gaat hem rocken!

✍️ Geschreven door Britt

Extra ondersteuning bij het leren

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?