Help, mijn kind gaat naar de brugklas: handige tips voor ouders
18-10-2023
De overgang van de basisschool naar de middelbare school is niet alleen voor je kind spannend, maar ook voor jou als ouder. Het is een grote stap en het begin van een nieuwe fase. De onbezorgde groep-acht-leerling, met weinig huiswerk en een vaste juf of meester, verandert plots in een puberende brugpieper, op een school vol onbekende mensen en nieuwe vakken. Als ouder wil je niets liever dan je kind de best mogelijke start bieden. Met deze 6 tips verloopt de overgang naar de brugklas zo soepel mogelijk.

1. Koop samen nieuwe schoolspullen
Een goede voorbereiding helpt om de spanning te verminderen, die bij de overgang naar de brugklas komt kijken. Daarbij hoort ook het op tijd aanschaffen van schoolspullen. Welke schoolspullen heeft je kind nodig? Waarschijnlijk levert de school een lijstje aan, waarop de benodigde spullen staan, waaronder:
- een goede, functionele tas (werkt de school waar jouw kind naartoe gaat met een iPad, in plaats van met fysieke boeken? Dan is een tas met één groot vak en een klein voorvakje groot genoeg);
- ruitjes- en lijntjesschriften;
- een goed gevulde etui met pennen, potloden en markeerstiften;
- een goede rekenmachine, passer en geodriehoek voor wiskunde;
- een herbruikbare waterfles en lunchbox.
Nu kun je deze spullen natuurlijk gemakkelijk online bestellen, of je kind eropuit sturen om de spullen aan te schaffen. Maar dit is ook een perfecte taak om samen te volbrengen. Ga naar een leuke stad en combineer het met een gezellige lunch. Dit is een goed moment om met je kind te praten over de overgang naar de brugklas en te peilen hoe het zit met de spanning.
2. Heb realistische verwachtingen en vertrouwen
Wees je ervan bewust dat ieder kind tegen problemen aan gaat lopen in de brugklas: moeite met vrienden maken, onvoldoendes halen of worstelen met de druk van een nieuwe omgeving. Dit is volkomen normaal en hoort bij het leerproces van je kind. Als ouder is het daarom belangrijk om niet te veel te vragen van je kind. Durf je kind los te laten en de ruimte te geven om deze uitdagingen zelf te ontdekken. Tegelijkertijd is het belangrijk om open te staan wanneer je kind de behoefte heeft om zorgen te delen en om dit aan te moedigen wanneer nodig. Als je kind op de eerste schooldag nog geen nieuwe vrienden heeft gemaakt, geef dan bijvoorbeeld aan dat dit vanzelf komt. Probeer je kind niet te veel druk op te leggen.
3. Verken samen de route naar school
Voor veel kinderen betekent de stap naar een nieuwe school ook een stuk verder fietsen. Waar de basisschool slechts een paar straten verderop was, fietst je kind nu misschien naar een ander dorp of andere stad. Of misschien moet je kind gebruik gaan maken van het openbaar vervoer om naar school te gaan. Het is daarom verstandig om samen met je kind een keer de fietsroute naar school te verkennen, of de bus of trein te pakken waarmee je kind naar de middelbare school zal reizen. Zo zorg je ervoor dat het nieuwe toch al zo vertrouwd mogelijk is voor je kind.
4. Blijf betrokken
Op de middelbare school zal je kind waarschijnlijk wat minder uitgesproken zijn dan op de basisschool. Je kind krijgt te maken met nieuwe gevoelens, die niet direct met ouders gedeeld worden. Ook niet alles wat op school gebeurt, zal thuis worden verteld. Dit is normaal gedrag voor deze levensfase. Hoewel het je dus niet makkelijk wordt gemaakt, is het belangrijk om als ouder betrokken te blijven.
Ga daarom altijd naar ouderavonden en ga, zodra de mogelijkheid er is, ook altijd in op uitnodigingen voor gesprekjes met de mentor of andere docenten. Zo krijg je toch een goed beeld van je kind en weet je wat zich afspeelt op de middelbare school. Dit zorgt voor een betere band met je kind en geeft jou ook rust, doordat je weet hoe het je kind afgaat op de middelbare school.
5. Zorg voor een goed ingerichte werkplek
De plotselinge toename van huiswerk is voor veel leerlingen best overweldigend. Zorg daarom voor een rustige plek, zodat je kind daar zonder afleiding huiswerk kan maken. In het ideale geval richt je hiervoor een plek in op de eigen kamer van je kind. Anders voldoet een vaste plek in de woonkamer (bijvoorbeeld de eettafel) of in een werkkamer ook.
Door een vaste plek in te richten, associeert je kind deze plek met het maken van huiswerk. Dit maakt het makkelijker en toegankelijker om te starten met het huiswerk. Laat je kind op deze plek dan ook met rust en maak afspraken over het gebruik van de telefoon en iPad tijdens deze momenten. Op die manier zal je kind de tijd voor het huiswerk optimaal benutten!
6. Help met plannen
Je kind wil nog wel eens vergeten welk huiswerk er ook alweer was opgegeven. Ook als ouder kan je soms flink in de stress schieten, omdat je kind een opdracht niet af heeft of een toets vergeten is. Een goede planning kunnen maken en ‘leren leren’ zijn essentieel voor je kind om goed overzicht te houden en daardoor betere cijfers te halen. Gebruik een agenda voor belangrijke data, deadlines en toetsen. Maak een weekplanning, waarin tijd voor school, sport en ontspanning goed wordt ingedeeld. Vergeet niet om tijdens het plannen ook korte pauzes in te plannen. Dit helpt bij het behouden van de concentratie en vermindert de vermoeidheid.
💡Tip: Heeft je kind moeite met het begrijpen van de stof of een tekort aan oefenopdrachten? Met de digitale leeromgeving van School24 ga je aan de slag met uitlegvideo’s, samenvattingen, begrippenlijsten en oefenopdrachten. Op die manier is je kind altijd optimaal voorbereid op proefwerken en overhoringen.
Deze nieuwe fase in het leven van je kind mag dan wel uitdagend zijn, onthoud dat het geen stap is die je kind alleen hoeft te zetten. Met liefde, steun en betrokkenheid van ouders kan je kind zich ontwikkelen tot een zelfstandige, verantwoordelijke en succesvolle middelbare scholier.

Geschreven door Lars
Betere cijfers met School24!
School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen!