Handige gratis tools en leertips voor examenkandidaten

25 mei 2024

De laatste week van de eindexamens komt er alweer aan en dan is het ein-de-lijk voorbij. In een week kan een hoop gebeuren: het kan nét de mist ingaan of nét niet. Wij willen je helpen bij die eindsprint en je succesvol over de eindstreep trekken! Met deze handige, gratis tools ga jij deze laatste week van je examens knallen!

Je ziet een jongen aan tafel op zijn boeken liggen.

1. Gratis examens oefenen (verzameld op één plek)

Oefenen, oefenen, oefenen: de belangrijkste manier om je kennis te checken. Alleen, wie houdt bij op welke onderdelen je goed en minder goed scoort? Het kost veel tijd om examens uit te zoeken met onderwerpen die je lastiger vindt en daarom wilt oefenen. 

Met de gratis tool Examenbuddy bespaar je die tijd!

In Examenbuddy vind je al je eindexamens op één plek. Je kan filteren op onderwerpen en krijgt inzichten in je resultaten. Zo houd je al je scores gemakkelijk bij en creëer je overzicht in wat je zwakke en sterke punten zijn.

💡 Tip: dit is hét moment om echt alleen nog maar te oefenen en aan de hand daarvan te kijken wat je nog mist aan kennis. Verspil geen tijd meer aan hele uitgebreide samenvattingen maken, maar kies zorgvuldig waar er nog gaten in je kennis zitten. Leer en oefen gericht!

2. Gratis samenvattingen + begrippen oefenen

Wat mij altijd hielp was om naast mijn eigen samenvattingen andermans samenvattingen te bekijken, om zo te zien waar diegene op had gelet en om het nét even anders te lezen. Of je nou al een mooie samenvatting hebt klaarliggen of er nog geen hebt en in totale paniek bent, geen zorgen, we got you!

Via School24 kan je gratis samenvattingen bekijken. Het werkt heel simpel: maak een gratis account aan, selecteer in welk jaar je zit en welke vakken je wilt oefenen en klaar is Kees! Je kunt filteren op onderwerp of door de hele stof scrollen. Bij de samenvatting zit ook een begrippenlijst, die je door middel van flashcards kan oefenen.

En wil je je kennis checken? Dan kun je ook de gratis oefeningen maken.

3. Uitlegvideo’s

Ben je toch meer iemand die sneller leert door iemand die het je uitlegt? Dan is YouTube een ideale plek. Er zijn talloze kanalen te vinden, met uitlegvideo’s over de examenstof. Zo ook het YouTube-kanaal van OnlineSlagen. In de playlist hieronder kan je op vak en niveau filteren.

Last minute studietips

Hoe ga je zo efficiënt mogelijk te werk met bovenstaande tools?

Tip 1: Clean space, clear mind

Voordat je een studiesessie start: zorg ervoor dat de ruimte om je heen je rust geeft. Zet een timer van 5 minuten en ruim je kamer snel op, zodat je zonder afleidingen kan werken.

Tip 2: Plan rustmomenten in

Als je al een hele dag examens erop hebt zitten, is het lastig om daarna weer vier uur heel geconcentreerd te studeren. Zorg er daarom voor dat je rustmomenten inplant. 

Maak van tevoren een to-do-lijstje met welke opgaven je wilt doen van het oefenexamen en zet daarvoor een timer aan. Neem dan even een kleine break van 10 minuten en stamp vervolgens gefocust je ontbrekende kennis erin. Zet een timer voor 30 minuten en lees samenvattingen en leer begrippen. Zodra de timer afgaat, neem je weer een pauze van 10 minuten. Herhaal dit.

Tip 3: Leg de dingen die je moeilijk vindt uit

Als je een onderwerp kan uitleggen aan iemand die niets van het onderwerp snapt, ben je pas echt een pro! Leg daarom de begrippen/onderwerpen die je het meest lastig vindt uit aan je ouders/broer/zusje/vriend(in). Hierbij check je bij jezelf of je het écht snapt.

Tip 4: Blijf ademhalen

Natuurlijk, je ademt automatisch, maar de kans is groot dat je tijdens deze periode erg veel stress ervaart en daardoor veel hoog ademt. Om enigszins ontspannen aan het werk te gaan, kan het helpen om te focussen op je ademhaling. Adem diep in naar je buik en flanken, in plaats van je borst. Adem in door je neus en uit door je mond. Herhaal dit een paar minuten. App als Headspace of Calm kunnen je daarbij helpen. Bekijk bijvoorbeeld deze video op YouTube van Headspace.

Tip 5: Sleep = key!

Het is heel verleidelijk om erg lang door te studeren, tot je niet meer kan. Maar op een gegeven moment zit je hoofd vol en komt er niks meer in. Zorg er daarom voor dat je, hoe moeilijk dat ook kan zijn, op tijd naar bed gaat. Probeer in ieder geval acht uur te slapen. Sta rustig op, ontbijt zonder er nog bij te leren en probeer een beetje rustig aan te doen. Als je je dag op die manier begint, ben je ook meer ontspannen tijdens het maken van je examens.

Heel erg veel succes met de laatste loodjes! Houd je hoofd koel, blijf rustig ademhalen en ga lekker knallen!

✍️ Geschreven door Lizzy

5000+ GRATIS samenvattingen met School24

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?