Gymnasium of atheneum: wat is het verschil en wat kies je?

25 april 2024

Gymnasium of atheneum: als je naar het vwo gaat is het een van de keuzes die je moet maken. Vaak wordt gedacht dat gymnasium een hoger niveau is dan atheneum, maar is dit wel zo? Wat zijn de verschillen tussen de twee richtingen? En welke moet je kiezen? We zetten de verschillen en voordelen van beide richtingen op een rij en geven je een handige checklist, om een goede keuze te kunnen maken.

Je ziet pilaren out de oudheid van onder gefotografeerd, met de lucht op de achtergrond. De foto is afwisselend zwart-wit en met een gelige gloed.

Vwo bereidt je voor op het wetenschappelijk onderwijs

Het vooroordeel dat gymnasium beter of hoger is dan atheneum klopt niet. Er bestaat geen niveauverschil tussen gymnasium en atheneum. Beide bereiden je net zo goed voor op het wetenschappelijk onderwijs.

Gymnasium

Het grootste verschil tussen gymnasium en atheneum is, dat je op het gymnasium Grieks en Latijn krijgt. Het gymnasium laat je kennismaken met de klassieke oudheid.

Examen doen in Nederlands, Engels en Grieks of Latijn

In de onderbouw van het gymnasium volg je zes talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Grieks en Latijn.

Uiteindelijk kies je naast Nederlands en Engels, een oude taal om examen in te doen (Grieks of Latijn). Over een Frans of Duits examen hoef je je op het gymnasium dus niet druk te maken.

Waarom Grieks & Latijn leren?

Latijn wordt vandaag de dag niet meer gesproken. En ook in Griekenland spreken ze een vernieuwde versie van het Grieks, terwijl je op het gymnasium nog het oude Grieks leert. Waarom zou je deze talen dan leren?

Het leren van deze klassieke talen brengt wel degelijk voordelen met zich mee. Zo kunnen deze talen je helpen om de hedendaagse wereld beter te begrijpen, want om het heden te begrijpen moet je vaak naar het verleden kijken. En waar kun je dan beter naar kijken, dan naar de basis van de moderne Europese samenleving en cultuur?

Een ander voordeel van het leren van de klassieke talen is, dat je moderne talen beter leert te begrijpen. Wist je dat heel veel woorden die we vandaag de dag gebruiken zijn afgeleid van de Griekse of Latijnse taal?

Daarnaast kan het helpen om je analytische vaardigheden te ontwikkelen doordat je veel nadenkt, verbanden legt en patronen herkent. Het leren van die oude talen kan dus best nuttig zijn!

💡 Let op! Je kunt niet op elke school gymnasium doen. Op sommige scholen kun je alleen mavo, havo en atheneum doen. Ook zijn er scholen waar je juist alleen maar gymnasiumleerlingen vindt. Dit noem je categoriale gymnasia.

Atheneum

De andere optie die je hebt als je vwo wilt doen, is atheneum. Op het atheneum leer je geen klassieke talen. Waar je op het gymnasium in de onderbouw zes talen volgt, volg je op het atheneum vier talen: Duits, Frans, Engels en Nederlands.

Examen doen in Nederlands, Engels en Duits of Frans

In de bovenbouw doe je verplicht eindexamen in Nederlands en Engels, en daarnaast nog een vreemde taal (Duits of Frans).

Gymnasium vs. atheneum checklist: wat past het beste bij mij?

  • Ik vind het leuk om te leren over veel verschillende taal.
  • Ik vind het leuk om puzzels op te lossen.
  • Ik vind Geschiedenis interessant
  • Ik vind het leuk om te leren over mythes en verhalen.
  • Ik ben geïnteresseerd in leren over cultuur.

 

Als je alle vijf de stellingen in gedachten hebt aangevinkt, lijkt het erop dat het gymnasium goed bij je zou kunnen passen. Heb je op alle stellingen ‘nee’ geantwoord? Dan sluit atheneum waarschijnlijk beter aan bij jouw voorkeuren.

Uiteindelijk weet je pas of je iets leuk vindt, als je het doet. Deze checklist geeft alleen een richtlijn, om je te helpen bij het maken van je beslissing.

Welke richting je ook kiest, op het vwo word je sowieso goed voorbereid op het wetenschappelijk onderwijs. Maak dus de keuze waar jij het meest enthousiast van wordt!

✍️ Geschreven door Britt

Extra ondersteuning bij het leren

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?