Eurovisie Songfestival 2024: zo vier je het songfestival in stijl!

2 mei 2024

Op 7, 9 en 11 mei 2024 is het weer zover: hét extravagante feestje van Europa, het Eurovisie Songfestival! Misschien is het wel een vaste traditie voor jou om naar het Eurovisie Songfestival te kijken. Of misschien geef je het dit jaar voor het eerst een kans, omdat je op zoek bent naar afleiding bij school- of examenstress. Hoe kun je dit feestje het beste vieren? Met deze ideeën zorg jij voor een avond vol glitter en gezelligheid.

Je ziet vier vrienden op een rij op de bank zitten, met gespannen gezichten en popcorn die uit de bak vliegt.

Vorm je songfestival-squad: nodig mensen uit 👯

De allereerste stap voor een geslaagd feestje is altijd: mensen uitnodigen! Het is aan jou met wie je het Eurovisie Songfestival wilt vieren. Misschien alleen met vrienden, alleen met familie of gezellig met iedereen. Ook als je het alleen met vrienden wilt vieren, is het handig om je (Euro)papa, mama of verzorger even op de hoogte te stellen van je plannen. Zo kun je ook meteen vragen of het feestje bij jullie thuis plaats kan vinden. Als je ouders akkoord zijn, is het tijd om je vrienden uit te nodigen. Nu maar hopen dat ze nog geen plannen hebben!

Regel snacks en drinken die passen bij het thema 🧀

Aangezien de finale van het songfestival erg lang duurt (meestal ruim vier uur!), mogen snacks en drinken natuurlijk niet ontbreken! Je kunt er hierbij voor kiezen om één iemand boodschappen te laten doen, maar je kunt ook iedereen iets (zelfgemaakt) laten meenemen. Verder kun je nog een thema aan de snacks hangen. Bijvoorbeeld alleen maar typisch Nederlandse snacks, of snacks uit de landen van jullie favoriete finalisten.

Dress to impress ✨

Wil je er écht een feestje van maken? Voer een dresscode in! Zeg je songfestival, dan zeg je glitters. Een ‘Glitter & Glamour’ dresscode werkt altijd. Maar je kunt ook gaan voor de dresscode ‘Wij houden van oranje’, om de Nederlandse inzending van Joost Klein extra te supporten. Natuurlijk zijn glitters, veren en andere hysterische Songfestival-elementen bij dat tweede thema ook meer dan welkom.

Doe je huiswerk dit keer wel: bekijk de acts 📝

Een manier om in de week voor het songfestival alvast helemaal in de stemming te komen, is door alvast alle acts te bekijken! Zo weet je al een beetje wat je kunt verwachten tijdens de (halve) finale en weet je tijdens welke acts je alert moet zijn en bij welke acts je even naar het toilet kunt.

Ook kun je iedereen alvast een voorspelling laten doen van de top 5. Wie de meeste plekken goed raadt, wint jullie eigen Songfestival-trofee!

Natuurlijk kan het ook leuk zijn, om er helemaal blanco in te gaan, zodat elke act je verrast. Doe dus vooral wat bij jou past!

Ken je fun facts! 🤓

Wil je het songfestival nog leuker maken? Lees dan eens wat over de deelnemers van dit jaar of over eerdere edities van het songfestival. Zo kun jij iedereen tijdens het kijken verrassen met leuke feitjes! Wist je bijvoorbeeld al dat de inzending van Zweden van dit jaar, Marcus & Martinus, een eeneiige tweeling is? En dat Luxemburg dit jaar voor het eerst sinds 1993 weer meedoet aan het songfestival? Lees voor meer feitjes en de trends van dit jaar ons artikel: ‘Joost Klein, glitters en Oudnoors: de songfestivaltrends van 2024’

Speel jury en deel scores uit 🎤

Hoewel het sowieso al leuk is om tijdens het songfestival alle optredens te beoordelen in je hoofd, kan het nog veel leuker zijn om jouw beoordelingen ook echt op papier te zetten. Geef iedereen een glitterpen en papier, en geef punten voor verschillende categorieën, zoals lied, outfit en performance. Er zijn ook verschillende Songfestival-apps die je hiervoor kunt gebruiken.

Zo kun je aan het einde van de avond makkelijk terughalen wat je van een optreden vond, je eigen ranking opstellen en deze natuurlijk vergelijken met die van je vrienden/familie en de uiteindelijke uitslag.

BINGO! 🏆

Voel je je niet echt een Simon Cowell qua jury-skills, maar wil je wel iets anders te doen hebben tijdens de songfestivalavond? Dan is bingo spelen ideaal voor jou! Maak zelf bingokaarten met veelvoorkomende dingen van het songfestival of neem de kaarten over die wij hebben gemaakt, print ze en je bent klaar om te gaan spelen!

De regels zijn simpel: zie je op televisie een van de dingen die op jouw kaart beschreven staat? Dan mag je dat vakje aankruisen. Heb je alle vakjes aangekruist, dan heb je bingo! Jullie kunnen zelf bedenken wat de prijs is die je hiermee kunt verdienen.

Maak er een slaapfeestje van 🛌

Als je hebt besloten om het songfestival met vrienden te kijken, is er één ding wat jullie avond (en nacht) nóg beter kan maken: een slaapfeestje! Naast het feit dat dit heel gezellig is, is het ook nog eens praktisch: zo hoeft niemand nog ‘s avonds laat naar huis te fietsen of opgehaald te worden. De finale van het songfestival duurt namelijk meestal tot ongeveer 01.00 uur ‘s nachts!

Met bovenstaande ideeën verdient jouw songfestivalavond sowieso douze points! Alvast heel veel plezier gewenst!

✍️ Geschreven door Lisanne

5000+ GRATIS samenvattingen met School24

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?