Een ontspannen kerstvakantie met deze 6 tips

26 december 2023

Ein-de-lijk: een welverdiende kerstvakantie. Maar, hoe neem je nou eigenlijk echt rust tijdens de vakantie? Voor je het weet is ‘ie alweer voorbij en heb je stiekem de hele tijd het gevoel gehad dat je iets moest doen voor school, of ben je juist vergeten dat je überhaupt iets moest doen. Hier 6 tips om echt te ontspannen tijdens de kerstvakantie!

Je ziet een houten achterwand met daar tegenaan kerstversiering en kerstlichtjes

1. Overzicht creëren 🗒️

Tijdens de vakantie kan je last hebben van het gevoel dat je nog iets moet doen, waardoor je niet echt kan ontspannen. Neem daarom aan het begin van je vakantie kort door, wat je gedaan moet hebben aan het eind van de vakantie. Plan dit vervolgens in behapbare stukjes. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je twee halve dagen aan de slag gaat of dat je elke dag een uurtje iets doet, afhankelijk van wat jij fijn vindt. Maar onthoud: met uitstel help je jezelf niet. Het is handig om die productieve momenten niet te lang uit te stellen op de dag. Als je iets voor school moet doen, doe dat dan bijvoorbeeld tussen 10.30 en 12.30 uur en niet tussen 16.30 en 18.30 uur, want dan hik je er de hele dag tegenaan. 

Moet je boeken lezen voor de lijst? Doe dat dan op een fijne manier. Maak het jezelf comfortabel, maar blijf er wel bij met je hoofd.  

Dit overzicht creëren kost je maar een paar minuten. En wanneer je tijd hebt ingepland voor de dingen die je moet doen, kan je daarbuiten ook echt rustig aan doen, loslaten en genieten van je vrije tijd.

2. Plan dingen buiten de deur 🌳

De dagen tussen Kerst en oud en nieuw zijn altijd wat vreemde dagen. Genoeg tijd om op de bank te liggen en bij te komen van de eventuele stress van de afgelopen weken. Wel is het goed om af en toe even naar buiten te gaan of iets te plannen: afspreken met vrienden, een wandeling in het bos, naar de bios. Door af en toe even iets in de buitenlucht te doen, ook al is het koud, ontspan je ook! Misschien nog wel meer dan door lang op de bank te liggen. Maaaar… Niet getreurd, de volgende tip gaat over slapen.

3. Slapen is key 💤

Vakantie is natuurlijk de uitgelezen kans om te herstellen van alle vermoeidheid en eventueel slaaptekort. Daarnaast, omdat je lichaam ontspant en je met veel mensen bent, wordt je lichaam blootgesteld aan allerlei virussen. Door genoeg te slapen ben je daar minder vatbaar voor. Het is beter voor je mentale gezondheid, voor je concentratie en het is natuurlijk erg lekker. Geen probleem als je tot laat opblijft, maar zorg er dan alsnog voor dat je die acht uur slaap pakt en doe overdag een dutje als je daar behoefte aan hebt.

4. Plan dingen binnenshuis ☕

Een beetje tegenstrijdig met nummer twee, maar balans is belangrijk: plan dingen binnenshuis. Hoe feestelijk alle dagen ook zijn, het is ook goed om echt tijd in te plannen om even thuis op de bank te zitten. Je lichaam moet altijd eerst even wennen aan het gevoel van rust. Het is ook niet gek als je na kerst misschien even moet bijkomen, maak daar gebruik van.

5. Maak/doe iets met je handen

Tijdens de schoolperiode gebruik je vooral je hersenen om iets gedaan te krijgen. Daarom is het goed om dat af te wisselen met werken met je handen: bak iets nieuws, versier kaarshouders of maak en schrijf een kerstkaart. Misschien hou je veel van spelletjes of zit je in je crochet-era. 🧶Alles is goed: go go go!

6. Wees lief voor jezelf

Juist in de kerstvakantie, met best veel sociale activiteiten, feestelijke dagen en misschien veel feestjes, is het logisch dat je verder niet zoveel gedaan krijgt. Probeer jezelf niet te straffen als je even ontzettend lui bent, want dat is soms juist alleen maar goed.

Hopelijk zorgen deze tips voor plezier en ontspanning. Geniet van de vakantie!

✍️ Geschreven door Lizzy

Net zo ontspannen gedurende het hele schooljaar

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?