Debatteren kan je leren: do's en don'ts

07-11-2023

Debatteren is iets wat we allemaal weleens doen in het leven: uitleggen waarom we voor of tegen iets zijn. We zijn tegen frikandelbroodjes die duurder worden of voor een hoger uurloon bij de Appie. Bij ‘echt’ debatteren gaat het er iets gestructureerder aan toe: er is een vaste stelling, vaste voor- en tegenstanders en iemand die het gesprek in goede banen leidt. Het is belangrijk om goed te kunnen argumenteren waarom je iets vindt, als politicus maar ook als jongvolwassene. Daarom hier de do’s en don’ts van debatteren!

✅ Debateer Do's

AUB-methode

  • Argument: leg kort uit wat je vindt. Bijvoorbeeld: ‘Mijn argument is dat er een hoger uurloon moet komen voor supermarktmedewerkers.’
  • Uitleg: leg uit waarom je argument klopt of waarom het goed of slecht is.
  • Bijvoorbeeld: geef nu een voorbeeld om je argument helder te maken. Je kan je zin bijvoorbeeld beginnen met: ‘stel je voor dat…’ of ‘het is onderzocht dat…’. 

Gebruik je lichaam

Presentatie is het halve werk! Probeer rechtop te staan, haal je handen uit je zakken en gebruik je handen om je argument te ondersteunen. Geef goed volume en kijk de mensen om je heen aan, dit zorgt ervoor dat mensen beter met je meedenken.

Luister goed

Vaak zegt degene voor je iets heel waardevols, maar zit je met je gedachten bij wat je eigen argumenten ook alweer waren. Probeer alsnog goed te luisteren en aan te haken op wat de persoon voor je zei. Herhaling werkt heel goed in debatten. 

Bijvoorbeeld: ‘Ik hoor je net zeggen dat …, maar…’.

❌ Debateer Don'ts

De boodschapper aanvallen

Het is in debatten belangrijk om bezig te zijn met de argumenten van de persoon tegenover je, niet met die persoon zelf. Het heeft namelijk geen zin om de persoon aan te vallen. Speel op de bal, niet op de man. 

Onderbreken

Natuurlijk is het niet erg om iemand een keer te onderbreken, maar het is respectvol in debatten (en daarbuiten) om mensen te laten uitspreken.

Je argumenten onzeker of te vurig brengen

Je kan je misschien voorstellen, dat wanneer iemand al sinds het begin van het debat heel fel is en niet goed luistert, diegene zichzelf overschreeuwt. Daardoor komen de argumenten niet goed over. Ditzelfde geldt de andere kant op: als je je argumenten niet met overtuiging brengt, overtuigen ze ook niet. 

Blijf rustig, maar toch vurig!

Geen voorbereiding

Het is noodzakelijk om voor het debat al wat argumenten te hebben voorbereid. Zo kom je beslagen ten ijs en heb je een betere onderbouwing. Het valt snel op als iemand zich niet heeft voorbereid, omdat de argumenten inhoudelijk dan niet zoveel voorstellen.

Te lang praten

Hoe langer je praat, hoe groter het risico is dat je in herhaling valt of dingen zegt die je argument verslappen. Blijf dus kort en bondig!

Fake it 'til you make it

Een laatste do en misschien wel de belangrijkste tip: heb plezier! Debatteren is leuk en soms moet je een beetje faken ‘til you make it. Het is namelijk best spannend. Maar doe gewoon alsof je heel duidelijk weet wat je wilt. Hierdoor kom je er waarschijnlijk achter, dat je mening toch wel duidelijker is dan je dacht!

Wil je zien hoe politici debatteren?

Politici debatteren dag in, dag uit: ze zijn getrainde debaters. Aangezien de verkiezingen eraan komen, zijn er de komende weken ook verkiezingsdebatten. Hier kun je het eerste debat terugkijken! Zie je dingen die wel werken of ook juist totaal niet? Veel kijkplezier!

✍️ Geschreven door Lizzy

Betere cijfers met School24!

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen!