De weg naar Geneeskunde: deze route volg je om arts te worden

18 juni 2024

Als je graag dokter wil worden, weet je waarschijnlijk al dat dit een lange weg is om af te leggen. Maar hoe ziet die weg er precies uit? Welke keuzes moet je maken, welke stappen moet je ondernemen en welke dingen moet je doorstaan voordat je uiteindelijk aan de slag kan als arts? Van de middelbare school, naar Geneeskunde, tot aan de specialisatie: wij hebben de route naar het beroep dokter voor je uitgestippeld.

Je ziet iemand in een doktersjas en met een stethoscoop om diens nek een hartje maken met diens handen.

Middelbare school: vwo-profiel N&G met natuurkunde of N&T met biologie (6 jaar)

De weg naar Geneeskunde, en dus naar het worden van dokter, begint al op de middelbare school. Om toegelaten te worden tot de opleiding Geneeskunde wordt van je verwacht dat je je vwo-diploma haalt, met óf het profiel Natuur en Gezondheid (N&G) met natuurkunde, óf het profiel Natuur en Techniek (N&T) met biologie (beide mag natuurlijk ook). 

Dus zie jij jezelf later wel werken als arts? Dan is het kiezen van je vakkenpakket de eerste keuze op jouw weg naar Geneeskunde!

Zit je op het havo? Dan is het handig om ook deze vakken te kiezen en na het behalen van je havo-diploma door te stromen naar het vwo. Zo kom je er uiteindelijk ook.

Aanmelden en geselecteerd worden voor bachelor Geneeskunde (3 jaar)

In het laatste jaar van het vwo is het tijd om je in te schrijven voor de opleiding Geneeskunde. De opleiding is een numerus-fixus-opleiding in Nederland. Dit betekent dat er een beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar is voor studenten die deze opleiding willen gaan doen. Niet iedereen die zich aanmeldt, kan toegelaten worden. Voor numerus-fixus-opleidingen geldt dan ook een andere aanmelddeadline dan voor opleidingen die zonder numerus fixus zijn.

Je schrijft je via Studielink in bij de gewenste onderwijsinstelling. Vervolgens wordt je uitgenodigd om deel te nemen aan de selectieprocedure. De selectieprocedure is voor elke universiteit anders. Universiteiten kunnen je bijvoorbeeld uitnodigen voor een toets of interview, of ze vragen naar je cijferlijst of om een motivatiebrief. Een combinatie van die dingen kan natuurlijk ook.

Het aantal beschikbare plekken is per universiteit verschillend. Belangrijk om te weten, is dat je je maar voor twee numerus-fixus-opleidingen per studiejaar mag inschrijven. En je krijgt drie selectiepogingen per opleiding.

De bachelor Geneeskunde duurt 3 jaar. De vorm van de opleiding kan per universiteit verschillen, hoewel er in grote lijnen natuurlijk wel dezelfde stof wordt behandeld. Het is daarom een goed idee om van tevoren de studieprogramma’s van de verschillende universiteiten met elkaar te vergelijken en te ontdekken welke stad en universiteit het beste bij jou past.

Wachttijd tussen bachelor en master

Tussen je bachelor en master Geneeskunde is er een wachttijd. In deze wachttijd blijf je wel ingeschreven bij de universiteit, maar volg je geen onderwijs. Er zijn namelijk meer studenten die de master Geneeskunde willen gaan doen, dan dat er plekken zijn om je coschappen te lopen. De wachttijd verschilt per universiteit.

Master Geneeskunde en coschappen (3 jaar)

Na het afronden van de driejarige bachelor en de wachttijd is het tijd voor de master. De master Geneeskunde duurt ook drie jaar. Tijdens deze master ga je verschillende coschappen lopen. 

Coschappen zijn klinische stages waarmee je praktijkervaring opdoet in verschillende specialismen. Alle theoretische kennis die je tijdens je bachelor hebt opgedaan, breng je nu in de praktijk. In het laatste deel van je master doe je het “oudste coschap”, waarbij je zelf een afdeling mag kiezen waar je coschappen wil lopen. Op sommige universiteiten is deze vrije keuze al eerder beschikbaar.

Ook loop je nog een wetenschappelijke stage die tussen de vier en zes maanden duurt. Je kunt er zelf voor kiezen om deze voor of na je coschappen te doen.

Na het behalen van je masterdiploma ben je basisarts en kun je alleen aan de slag onder supervisie van een geneeskundig specialist, zoals een huisarts, een bedrijfsarts of een andere medisch specialist. Als basisarts kun je ook aan de slag in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld bij zorgverzekeraars of als medisch adviseur bij een farmaceutisch bedrijf.

Wil je huisarts, chirurg, cardioloog of elke andere vorm van medisch specialist worden? Dan komt er na de masteropleiding nog een specialisatie achteraan. Voor deze specialisatie kun je tijdens je bachelor of master al promotieonderzoek doen, om meer kans te maken om uiteindelijk een specialisatie te kunnen doen.

Specialisatie (2 tot 6 jaar)

Niet alle specialisaties duren even lang, maar gemiddeld duren de specialisaties tussen de vier en zes jaar. De specialisaties Cardiologie en Longgeneeskunde duren bijvoorbeeld zes jaar, terwijl de specialisaties Huisarts en Forensische Geneeskunde drie jaar duren. Het hangt er natuurlijk ook nog vanaf hoe snel jij, als arts in opleiding, de specialisatie weet af te ronden. 

Hier vind je op een rijtje hoe lang elke specialisatie duurt en op hoeveel plekken je de specialisatie kunt volgen.

Jouw carrière als arts!

Na het behalen van je vwo-diploma ben je dus nog tussen de acht en twaalf jaar bezig met een bacheloropleiding, een masteropleiding inclusief coschappen en een specialisatie, voordat je als specialist aan de slag kunt. De duur van de opleiding is een belangrijk gegeven en het is goed om je er bewust van te zijn, voordat je de keuze voor Geneeskunde maakt. Maar laat je er ook niet door afschrikken. Zoals ze zo mooi zeggen: ‘The time will pass anyway’. Dus als het je droom en passie is, is het helemaal niet erg om die jaren daaraan te besteden.

De weg naar het worden van een medisch specialist is lang, maar de voldoening die je eruit kunt halen en de impact die je kunt hebben zijn het dubbel en dwars waard!

✍️ Geschreven door Britt

Extra ondersteuning bij het leren

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?