Dag van de Leraar: 8 ideeën om je docent in het zonnetje te zetten

25 september 2023

Misschien wist je het nog niet, maar op 5 oktober is het wereldwijd de Dag van de Leraar. Dit is een speciale dag, waarop we stilstaan bij hoe onze leraren zich elke schooldag inzetten om ons iets bij te brengen. Met bloed, zweet en tranen. De hoogste tijd om onze waardering uit te spreken en onze docenten in het zonnetje te zetten!

Een trofee waarop 'best teacher' staat, en daarnaast een appel

1. Een potje vol geluk 🍀

Pak wat (gekleurd) papier en knip net zoveel kaartjes als het aantal klasgenoten is. Laat iedereen uit je klas een leuke herinnering of mooi compliment voor de docent opschrijven en doe alle briefjes in een leuke pot (bijvoorbeeld deze van de Hema). 🫙

2. Speel docent voor een uur 👨‍🏫

De échte manier om je docent in de watten te leggen is natuurlijk: je docent zo min mogelijk laten doen. Zorg dat jullie je huiswerk hebben gedaan en op tijd in de les zijn; dan kan het feest beginnen! Om de beurt nemen jullie de les over. Hoe gaat het normaal gesproken? Begint de les met ‘goeiemorgen’ zeggen en daarna woordjes overhoren? Moeten jullie zelfstandig werken? Probeer de les zo nauwkeurig mogelijk over te nemen en laat de docent lekker in een luie stoel zitten. 💺

3. Versier het lokaal 🎈

Kom iets eerder naar school en versier het lokaal met vlaggetjes en ballonnen, en zet lekkere snacks op tafel. Misschien hebben jullie speciaal voor de gelegenheid wel een taart gebakken?! Nu het lokaal er tiptop uitziet, kunnen jullie je docent feestelijk ontvangen! 🥳

4. Ontvang de docent als een beroemdheid

Dit is leuk om te doen bij een docent van wie je het eerste uur les hebt. Komt diegene toevallig altijd met de auto naar school? Zorg dat er twee ‘bodyguards’ op de parkeerplaats staan om diegene te ontvangen en te wijzen naar een mooi parkeerplekje. De bodyguards begeleiden de docent naar het lokaal, maar onderweg staan er nog een paar ‘interviewers’, alsof ze naast de rode loper staan (misschien heb je die rode loper zelfs wel neergelegd voor je docent!). “Hoe voelt het op deze Dag van de Leraar?”, “Gefeliciteerd met de Dag van de Leraar!”

Ook staan er wat ‘fotografen’ en ‘fans’ die foto’s en selfies willen maken. Eenmaal in het lokaal aangekomen staat er een muziekje aan, bijvoorbeeld van een awardshow. Daar kunnen jullie een medaille of kleine trofee geven aan ‘de Beste Docent van het Jaar’! 🏆

5. Haal goede koffie en een croissantje ☕

Docenten drinken vaak en veel koffie. Waarschijnlijk is de koffie uit de koffieautomaat niet de allerlekkerste koffie op aarde. Daarom kan je in de buurt van school, bij een koffietentje, goede koffie halen (check van tevoren even hoe jouw docent zijn koffie drinkt). Haal daarbij nog een lekkere croissant van de bakker en het feest is compleet. Klein gebaar, groot plezier!

6. Applaus! 👏

Als je alle docenten in het zonnetje wilt zetten, kun je via de klassen-chats vragen of iedereen een kwartier eerder op school wil zijn. Dan kunnen jullie de docenten met z’n allen opwachten bij de ingang. Geef de docenten die binnenwandelen een daverend applaus.

Valt jullie plan in het water doordat het regent? Geen paniek! Ga dan met zijn allen bij de docentenkamer staan. Daar is het effect minstens net zo leuk!

7. Kahoot

Kahoot is een website waarop je een zelfgemaakte quiz kunt spelen. Iedereen kan via hun telefoon meedoen. Maak een quiz over jullie docent of mentor. Hoeveel huisdieren heeft de docent? Wat is het lievelingseten van diegene? Wat is de voornaam van de docent? Maak er een gezellige quiz van! ✨

8. Bloemen 💐

Een voor de hand liggende optie, maar altijd leuk om te krijgen: mooie bloemen! Je kunt een vrolijk boeket kopen voor één docent, of bijvoorbeeld losse zonnebloemen voor elke docent waar je die dag les van hebt. Even vragen bij de bloemist of je ze los kunt krijgen en klaar ben je!

Met deze 8 ideeën moet het vast en zeker lukken om jouw docent op De Dag van de Leraar in het zonnetje te zetten! Veel plezier en laat je klasgenoten weten dat De Dag van de Leraar op 5 oktober gevierd moet worden!

✍️ Geschreven door Lizzy

5000+ GRATIS samenvattingen met School24

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?