ChatGPT: de ideale huiswerk buddy

21 september 2023

Een wiskundesom berekenen, de tekst schrijven voor je Duits presentatie over Bayern München of dat biologie PO over DNA-replicatie in elkaar zetten: ChatGPT kan het allemaal. Hoewel het misschien een geniaal idee lijkt om zo het schooljaar door te komen, levert het je bij toetsen uiteindelijk weinig op. Waar gebruik je ChatGPT wél voor, en waarvoor beter niet? In dit artikel leg ik je uit wat ChatGPT is en hoe je het nuttig kunt inzetten bij het maken van je huiswerk.

Wat is ChatGPT?

Kort samengevat is ChatGPT een chatbot, die door het lezen van enorme hoeveelheden teksten heeft geleerd hoe mensen praten en denken. Hierdoor kun je via deze chatbot vragen stellen, informatie opvragen of een gesprek voeren. 

Het lijkt misschien handig om je schoolwerk door ChatGPT te laten maken, maar buiten het feit dat niet alle informatie van ChatGPT betrouwbaar is, ontwikkel je hiermee ook niet echt je eigen denkvermogen.

Hoe kun je ChatGPT gebruiken bij je huiswerk?

Het is dus niet aan te raden om al je schoolwerk door ChatGPT te laten maken. Maar je kunt ChatGPT hier en daar wel slim inzetten:

  • Plannen: Vind je het moeilijk een goede planning te maken? Vraag hiervoor hulp aan de chatbot. Je kunt precies aangeven wanneer je toetsen zijn, voor welke vakken je moet leren en hoeveel tijd je precies hebt. ChatGPT helpt je dan een gedetailleerde planning te maken.

 

  • Uitleg: Zijn er ingewikkelde termen of concepten die je niet begrijpt? Vraag ChatGPT om deze termen uit te leggen. In de afbeelding hiernaast vind je een voorbeeld van hoe je dit op een creatieve manier kunt vragen. Leren hoeft niet saai te zijn!
  • Voorbeelden: Snap je de theorie, maar worstel je met de toepassing ervan in de praktijk? Vraag ChatGPT om een aantal voorbeelden te geven. Stel: je weet dat een polaire binding een binding is tussen twee verschillende niet-metaalatomen, die niet even hard aan het gemeenschappelijke elektronenpaar trekken, maar je kunt je er geen voorstelling van maken. In dat geval kan ChatGPT concrete voorbeelden geven om het begrip van polariteit voor je te verduidelijken.

 

  • Oefenen: Je kunt je kennis testen door ChatGPT oefenvragen te laten verzinnen. Schrijf zelf een samenvatting van de lesstof, voer dit in in ChatGPT en vraag de robot om oefenvragen te ontwikkelen. Zo kun je oneindig oefenen voor je toetsen! (Om écht goed te oefenen kun je natuurlijk het beste het online leerplatform van School24 gebruiken!😎)

Onthoud dat ChatGPT een waardevol hulpmiddel kan zijn, maar geen einddoel op zichzelf. Kopieer dus geen antwoorden van de robot voor je huiswerk, maar beschouw ChatGPT als een study buddy aan wie je al je vragen kunt stellen. Vergeet niet om de informatie van de chatbot altijd kritisch te beoordelen. Plannen, oefenen voor toetsen en verduidelijking vragen is nog nooit zo makkelijk geweest!

✍️ Geschreven door Britt

Met School24 ben je altijd goed voorbereid!

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?