Brugklas-tools: 6 handige tips om op schema te blijven
13-10-2023
Je zit al een tijdje in de brugklas, op een nieuwe school en waarschijnlijk begin je beetje bij beetje te wennen aan het gebouw, de mensen en waar je wanneer les hebt. Wel kan het soms even stressvol zijn hoe je op schema kunt blijven met alles. Wanneer maak je je huiswerk? En hoe vroeg van tevoren moet je beginnen met toetsen leren? Ik geef je 6 tips, die je helpen om op schema te blijven!

1. Gebruik een to-do-list of een weekplanner 🗒️
Een agenda gebruik je om bij te houden wanneer je huiswerk af moet zijn en welke afspraken je hebt. Een to-do-list gebruik je om per dag op te schrijven wat je moet doen. Een weekplanner is eigenlijk een to-do-list, maar dan per week. Hierdoor wordt je week overzichtelijk! Je kan bijvoorbeeld opschrijven welk huiswerk je voor morgen moet doen, maar ook hoeveel stof je moet leren voor een SO die dag.
💡Tip: schrijf niet te veel op je to-do-list. Bedenk wat realistisch is om die dag aan huiswerk te doen. Dan kan je ook daadwerkelijk alles afvinken en dat geeft een fijn gevoel!
2. Wat is het allerbelangrijkst?
Het werkt het beste om op de to-do-list eerst de taken op te schrijven die het allerbelangrijkst zijn. Bijvoorbeeld: leren voor het SO van morgen.
Daarna schrijf je dingen op die daarna ook snel gedaan moeten worden, bijvoorbeeld het huiswerk voor morgen. En daarna de dingen die belangrijk zijn, maar die iets minder tijdsdruk hebben. Zoals huiswerk dat is opgegeven, maar morgen nog niet af hoeft te hebben.
3. Leren voor SO en PW
Bij het plannen is het handig om in je hoofd te houden dat je het beste leert door veel te herhalen en niet te veel stof op één dag te leren. Dit komt helemaal goed als je 7 dagen van tevoren begint met een proefwerk.
Plan het zo, dat je de dag voor de toets niets nieuws hoeft te leren en alleen maar hoeft te herhalen. Voor een SO is 4 dagen van tevoren voldoende. Zorg er daarbij ook voor dat je de dag van tevoren alleen maar hoeft te herhalen.
💡 Tip: SO’s klinken minder belangrijk dan proefwerken. Maar als je heel goed leert voor een SO, hoef je minder te leren voor het proefwerk. Als je bij een SO ruim van tevoren bent begonnen en veel hebt herhaald, is dat al het halve werk voor het leren van een proefwerk.
4. Deel de stof in kleine stukjes op
Zoals hierboven genoemd, is het erg belangrijk om zoveel mogelijk te herhalen. Op die manier onthoud je de stof goed. Als je 15 woordjes moet leren voor een SO, kan dat er zo uitzien:
- Dag 1 – 5 woordjes
- Dag 2 – 5 woordjes leren + 5 woordjes herhalen
- Dag 3 – 5 woordjes leren + vorige 10 woordjes herhalen
- Dag 4 – Alle woordjes herhalen
5. Creëer een routine
Nu je een maand op school zit, weet je ongeveer hoe laat je thuis bent. Neem een goede pauze, klets even met je ouders of doe wat voor jezelf. Maar begin daarna, voor het avondeten, met je huiswerk. Doe dit bijvoorbeeld een half uurtje en na het avondeten nog een keer 45 minuten (afhankelijk van hoeveel je moet doen, natuurlijk). Als je je huiswerk steeds op hetzelfde tijdstip doet, ga je eraan wennen en is het minder moeilijk om eraan te beginnen! Zo heb je in de avond nog tijd om lekker te chillen. 🧘
5. Beloon jezelf!
Het is ontzettend belangrijk om genoeg pauze tussendoor te nemen en tenminste eens in het half uur eventjes op te staan en niet naar je huiswerk te kijken.
Wanneer je huiswerk af is, is het erg belangrijk om jezelf te belonen op bijvoorbeeld een film kijken of een lekkere snack. Maak het leren ook leuk voor jezelf: neem iets te drinken, steek een kaarsje aan, zorg dat je zo min mogelijk afleiding hebt en wees lief voor jezelf.
Succes!

Geschreven door Lizzy
Betere cijfers met School24!
School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen!