Bijles: de verschillende mogelijkheden en bijbehorende kosten

23 oktober 2023

De middelbare school is niet altijd even makkelijk. Met zoveel verschillende vakken is het heel normaal dat je kind behoefte heeft aan extra ondersteuning bij een bepaald vak. Extra ondersteuning kan bijvoorbeeld in de vorm van bijles. Bijles komt in verschillende vormen voor. Welke vorm sluit het best aan op de behoeften van jouw kind? We zetten de verschillende mogelijkheden en de bijbehorende kosten op een rij, zodat je een goede, passende keuze kunt maken.

Wat is bijles?

Bijles is les die je erbij doet, naast de lessen die je op school volgt. Het gaat vaak om individuele begeleiding, maar je kunt ook bijles in groepjes volgen. Bijles helpt je kind de lesstof beter te begrijpen. Je kind besteedt extra tijd aan het vak en krijgt extra uitleg en begeleiding van een andere docent, die waarschijnlijk net een andere stijl en benadering heeft dan de vaste leraar van dat vak. Dit alles zorgt voor een beter begrip van de stof en betere schoolprestaties. Bijles kan een-op-een met een bijlesdocent of in een groepje, fysiek in dezelfde ruimte of online.

Bijles op school

Middelbare scholen zijn een epicentrum van talent en kennis, en dat wordt vaak slim benut. Zo bieden veel scholen bijlessen aan, die gegeven worden door leerlingen uit hogere jaren, die hoge cijfers halen voor het betreffende vak. Deze bijles vindt vaak plaats op school, na lestijd of in een tussenuur, en is daarom laagdrempelig om mee te starten. Ga eens na of dit ook aangeboden wordt door de school waar jouw kind naartoe gaat.

Fysieke bijles buiten school

Ook buiten school zijn er verschillende opties om bijlessen te volgen. Ken je bijvoorbeeld een student uit het vakgebied waar je kind mee worstelt? Vaak zijn studenten zeer bereid om jouw kind tegen een passend tarief te begeleiden. Daarnaast zijn er ook verschillende aanbieders die fysieke bijles faciliteren:

  • Lyceo. Bijles van Lyceo is beschikbaar op verschillende locaties in Nederland en wordt gegeven door ervaren begeleiders met expertise in het vak waar jouw kind moeite mee heeft. Bij Lyceo is het vereist om ten minste vijf uur aan bijles te boeken. De tarieven zijn alleen op aanvraag beschikbaar, maar liggen zover wij weten rond de €40 per uur, afhankelijk van de locatie. Onder de paraplu van Lyceo vallen meerdere partijen, zoals bijvoorbeeld AFTER’S COOL, Studiekring en Schoolkitchen. 
  • Studentvoorstudent. Via het platform Studentvoorstudent stellen studenten zichzelf beschikbaar, om bijles te geven voor vakken waar ze zelf minstens een 7 voor hebben gehaald. Deze bijlessen worden aangeboden aan zowel studenten als scholieren. De studenten kunnen zelf een uurtarief instellen. Vaak ligt dit tussen de €20 en €30 per uur.
  • Bijles Aan Huis: Bij Bijles Aan Huis geven vwo-leerlingen, universiteitsstudenten en ervaren docenten bijles aan huis. De tarieven variëren tussen € 22,85 en € 39,85 per uur, afhankelijk van het niveau van de docent. Het is ook mogelijk om bij deze aanbieder pakketten samen te stellen, wat het uurtarief verlaagt.
  • De Bijlesmeester. De Bijlesmeester biedt individuele bijles aan voor alle schoolvakken van het voortgezet onderwijs, ongeacht niveau of leerjaar. Bij het afnemen van één tot vier lessen per maand is het uurtarief €35. Wanneer je 12 of meer bijlessen per maand afneemt, is het uurtarief €24. Wel moet je er rekening mee houden, dat er ook eenmalige inschrijfkosten van €85 in rekening worden gebracht.

🤓 Weetje: In 2019 heeft SEO Economisch Onderzoek, in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een onderzoek uitgevoerd naar het aanvullend en particulier onderwijs. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat ouders in 2019 jaarlijks gemiddeld €300 besteedden aan bijlessen. De kans is groot dat dit bedrag inmiddels, door inflatie, een stuk hoger ligt.

Online bijles

Een tijdje terug deelden we al de vijf grootste voordelen van online bijles. Ook in het geval van online bijles zijn er verschillende mogelijkheden, zoals een-op-een met een bijlesdocent of zelfstandig via een digitale leeromgeving. Een aantal bekende aanbieders van online bijles zijn:

  • Online-bijles.com. Bij online-bijles.com wordt een-op-eenbegeleiding aangeboden. Een losse les kost hier €36 per uur. Wanneer je ervoor kiest om direct te investeren in meerdere online bijlessen, kan de korting oplopen tot een bedrag van €23 per uur.
  • School24. Zelf bieden wij ook bijles aan, maar dan in de vorm van een online leeromgeving. In deze online leeromgeving van School24 kunnen leerlingen geanimeerde video’s bekijken, oefenopgaven maken, samenvattingen vinden, begrippen en woordjes leren en oefentoetsen maken. Voor €9,50 per maand of €54,50 per jaar heeft je kind toegang tot alle vakken, leerjaren en niveaus. Je kunt het gratis uitproberen om erachter te komen of deze manier van bijles bij jouw kind past.

De juiste bijlesvorm kiezen

Samengevat zijn er dus veel verschillende mogelijkheden als het gaat om bijles. Is jouw kind gebaat bij persoonlijk contact met de bijlesleraar? Kies dan voor fysieke bijles. Heeft je kind meer behoefte aan flexibiliteit qua planning en locatie? Dan is online bijles wellicht passender. Neem de tijd om met je kind te overleggen en te ontdekken welke optie het best aansluit op de behoeften.

Past bijles toch niet echt bij jouw kind? Dan zijn er ook nog andere opties, zoals huiswerkbegeleiding of een examentraining.

Ieder kind is uniek en verdient de ondersteuning die bij hem/haar/hen past.

✍️ Geschreven door Britt

Betere cijfers met School24!

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?