Back To School! 10 tips voor een vliegende start van het schooljaar 2023-2024

14 augustus 2023

En voor je het weet, poef, is de zomervakantie weer voorbij. Hopelijk heb je een fijne vakantie gehad, heb je een mooie reis gemaakt, gekampeerd of ben je gewoon lekker thuis gebleven en heb je leuke dingen gedaan met familie of vrienden (Barbie-film, iemand?). Nu je rugzak vol mooie herinneringen zit, is het tijd om er weer schoolboeken bij te stoppen. Dat kan best even schakelen zijn. Met deze 10 back-to-school-tips ga jij dit schooljaar vliegend van start!

Krijtbord waarop "Back To School" staat geschreven en daarvoor een bruesau met een appel, boeken en geknutselde raket erop

Tip 1. Herstel je slaapritme

Tijdens de vakantie kon je tot laat opblijven om te gamen, te Netflixen of met vrienden te chillen. Het is begrijpelijk dat tot laat opblijven leuk is, maar zo’n verstoord slaapritme heeft negatieve effecten op je concentratievermogen en uiteindelijk ook op je gezondheid. Je wil dit schooljaar goed starten, dus zorg ervoor dat je weer in een goed slaapritme komt, waarbij je op tijd naar bed gaat en vroeg opstaat. Bouw het rustig op, door de week voordat school weer begint je wekker bijvoorbeeld steeds een halfuurtje vroeger te zetten.

Tip 2. Creëer een ochtendroutine

Een ochtendroutine bestaat uit de handelingen die je elke ochtend in dezelfde volgorde uitvoert. Doordat de routine automatisch gaat, kost het geen denkvermogen en geeft het rust in je hoofd. Hierdoor kun je je gedurende de dag beter focussen.

Zo kan een een ochtendroutine eruitzien:

  • Op tijd opstaan (niet snoozen😜)
  • Douchen/gezicht wassen
  • Aankleden
  • Ontbijten
  • Lunch maken
  • Tandenpoetsen
  • Tas pakken
  • Naar school!

Ochtendroutine-pro-tip: sommigen zweren bij éxtra vroeg opstaan, zodat je iets voor jezelf kunt doen, voordat de dagelijkse verplichtingen beginnen. Zo kun je de dag beginnen met sporten, lezen, mediteren, wandelen of een andere hobby. Wanneer je deze dingen uitstelt tot ná school, is de kans groot dat je er dan geen energie meer voor hebt. Door het direct in de ochtend te doen, weet je zeker dat de dingen die jij belangrijk vindt, ook echt gebeuren! Dit geeft zoveel extra, positieve energie, dat je dat extra uurtje uitslapen ook helemaal niet mist. Het proberen waard, toch?

Tip 3. Eet gezond

Logisch als jij deze vakantie wat meer gesnackt hebt dan normaal. Dat hoort nu eenmaal een beetje bij vakantie en gezelligheid. Maar aan al het leuks komt een eind. Voor je schoolprestaties is het goed om gezond te eten. Begin de dag met een voedzaam ontbijt. Dit zorgt voor een flinke dosis energie. Denk aan havermoutpap met lekkere toppings, een kommetje yoghurt met noten en fruit of een volkorenboterham met gezond beleg. Neem tussendoor een gezonde snack, zoals een appel, rauwe noten of een muesli- of eiwitreep en lunch met volkorenbrood, een wrap of salade!

Tip 4. Beweeg

Bewegen is gezond! Sporten heeft veel positieve effecten. Wanneer je sport, komen er allerlei stofjes vrij, zoals endorfine en dopamine. Die stofjes zorgen ervoor dat je je goed voelt. En dat goede gevoel gaat jou helpen bij het behalen van de best mogelijke schoolprestaties! Vind een sport die bij je past en waar je plezier uit haalt en vind een sportmaatje. Zo wordt sporten echt een feestje!

Tip 5. Koop je schoolspullen op tijd

Een agenda, schooltas, schriften, kaften, pennen, potloden, misschien wel een laptop of tablet; allemaal spullen die je nodig hebt op school. Zorg ervoor dat je op tijd al jouw benodigde schoolspullen koopt, zodat ze niet uitverkocht zijn en je zonder stress, goed georganiseerd aan je eerste schooldag kan beginnen! Door leuke, matchende spulletjes te kopen waar jij blij van wordt, krijg je misschien zelfs wel zin in die lessen en dat huiswerk!

Tip 6. If you fail to plan, you plan to fail

Het behalen van goede schoolprestaties valt of staat met een goede planning. Je agenda is er om jou te helpen met het plannen van je schoolwerk. Maar je hebt meer te doen dan alleen huiswerkopdrachten maken en leren voor toetsen! Zorg ervoor dat je ook je buitenschoolse activiteiten, werk en sociale leven bijhoudt in je agenda. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan om hulp! Er is altijd wel iemand die jou kan helpen met het maken van een planning.

Tip 7. Hoe kom je op school?

Reis je met het openbaar vervoer, word je gebracht, ga je met de fiets of te voet naar school?

Indien je met de fiets gaat, is het handig om je fiets na te kijken. Werken de fietslampen nog? Zijn je banden opgepompt? Zit de ketting er nog goed op?

Als je met het openbaar vervoer gaat reizen, is het verstandig om na te gaan hoe je reisschema er nu uitziet en of er nog genoeg saldo op jouw ov-kaart staat.

Te laat komen op jouw eerste schooldag, vanwege een lekke band, een te laag saldo of een nieuwe dienstregeling, wil je natuurlijk niet!

Tip 8. Wees goed voorbereid

Een goed begin is het halve werk! Noteer je rooster in je agenda, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vul je agenda verder aan met belangrijke data, zoals deadlines, verjaardagen en, niet te vergeten, vakanties! Leg je kleding en schoolspullen de avond voordat je naar school gaat alvast klaar en check of alles wat je nodig hebt, is ingepakt. Meer overzicht = meer rust!

Tip 9. Zorg voor positive vibes

Het kan natuurlijk best even balen zijn, om na de vakantie weer te starten met school. Door positief te denken voel je je optimistisch, gemotiveerd en sterk. Dit zijn allemaal ingrediënten voor een succesvol schooljaar.

Versterk die positieve vibes door bijvoorbeeld een nieuwe studeer-playlist te maken, met al jouw favoriete nummers erin. Voeg ook de zomerhits van dit jaar toe, zo blijf je nog even in de vakantiestemming en wordt het huiswerk maken net iets leuker. Good vibes only!

Tip 10. Nog even chillen

Gelukkig is de zomer nog niet voorbij. Geniet daarom nog even van je vrijheid en laatste vakantiedagen. Neem een duik in het zwembad, ga met vrienden naar het strand, organiseer een barbecue in de tuin en slaap nog even lekker uit!

Neem het er nog even van en laad je batterij goed op, zodat je straks vol energie van start kan gaan!

Met School24 ben je altijd goed voorbereid!

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?