Audioboeken luisteren voor de leeslijst: valsspelen of een slimme strategie?

18 januari 2024

Het lezen van alle boeken voor je leeslijst is een hele opgave. Misschien heb je moeite met lezen of concentreren, of kun je er lastig tijd voor vinden. Het beluisteren van audioboeken kan dan een oplossing bieden. Maar is het luisteren van audioboeken net zo effectief als het lezen van een boek? En kun je audioboeken dus gebruiken als een slimme strategie om je boekenlijst vol te krijgen?

Een boek van boven gefotografeerd, met daaromheen een koptelefoon

De voordelen van audioboeken

Multitasken

Het lezen van een boek is een tijdrovende bezigheid. Er is namelijk geen mogelijkheid om nog iets anders tegelijkertijd te doen. Bij audioboeken zit dat anders. Tijdens het luisteren van een audioboek kun je prima nog iets anders doen, zoals wandelen, fietsen, opruimen, etc. Audioboeken kunnen daardoor heel nuttig zijn, om je tijd efficiënt in te delen. 

Het is dan wel belangrijk dat je activiteiten uitvoert die niet zoveel aandacht vragen. Wij mensen zijn niet zo goed in multitasken als we zelf graag willen geloven, helaas. Activiteiten waarbij je met je handen en voeten bezig bent, kunnen goed aangevuld worden met luisterboek. Activiteiten waarbij je moet nadenken, zijn hier minder geschikt voor.

Makkelijker inplannen

Luisterboeken zijn ook makkelijker in te plannen, doordat je precies kunt zien hoelang het luisteren van een boek duurt. Als je het boek gaat lezen, weet je nooit precies hoeveel tijd het in beslag zal nemen.

Geen gesjouw met boeken

Bovendien kun je audioboeken luisteren via apps op je telefoon. Daardoor heb je ze dus altijd bij de hand. Zeker als je De Ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch leest scheelt dit je een hoop gesjouw.

Concentratietraining

Audioboeken kunnen je ook helpen als je moeite hebt om je goed te kunnen concentreren. Door jezelf te trainen om aandachtig het verhaal te volgen, verbeter je je concentratie. Dit komt ook bij andere taken op school van pas.

Rust voor je ogen

Bovendien geeft het luisteren naar boeken, in tegenstelling tot het lezen ervan, rust aan je ogen. Vooral als je voor school al de hele dag in de boeken of achter je laptop hebt gezeten, kan luisteren naar een boek een verfrissende afwisseling zijn.

Lezen versus luisteren

Genoeg voordelen dus. Maar is het lezen van een boek niet beter dan het luisteren naar een audioboek?

Het antwoord: nee. Je begrijpt en onthoudt boeken net zo goed wanneer je luistert, als wanneer je ze leest, zo blijkt uit onderzoek. 

Er bestaan meer overeenkomsten dan verschillen tussen het luisteren en lezen van een boek. In beide gevallen is het uiteindelijke doel: het opnemen van informatie uit een boek en het begrijpen van de inhoud. Onderzoek heeft niet kunnen aantonen dat je dit beter kunt doen door te lezen dan door te luisteren. 

Het is wel belangrijk om te noemen, dat dit alleen opgaat als het gaat om lezen voor je plezier. Wil je lezen om te leren? Dan kun je beter een fysiek boek pakken om te lezen. Dan haal je er meer uit en onthoud je de informatie iets beter.

Voor je leeslijst is het doel vooral om het verhaal te volgen en bepaalde thema’s op te sporen. Dit kan zowel door te lezen als door te luisteren. Het is maar net wat jij prettig vindt!

Lezen/luisteren voor de leeslijst, let's go!

Het luisteren van boeken kan dus zeker een slimme strategie zijn bij het lezen voor de lijst. Je speelt niet vals, want het ontdekken en begrijpen van de inhoud van het boek gaat net zo goed.

Ben je enthousiast geworden om te gaan luisteren? Via Storytel kun je voor 13 euro per maand onbeperkt boeken luisteren. Ook is het mogelijk om via Storytel e-books te lezen. Bekijk ook eens de online Bibliotheek. Bij de online Bibliotheek vind je een heleboel titels voor de lijst als e-book of luisterboek. Iedereen onder de 18 jaar kan gratis lid worden bij de lokale bibliotheek en vervolgens bij de online Bibliotheek een account aanmaken om digitale boeken te kunnen lenen! Zo kost het je helemaal niets.

Geen smoesjes meer dus. Die boekenlijst krijg jij met gemak vol. Veel luisterplezier!

✍️ Geschreven door Britt

Net zo'n goede life hack voor de rest van je schoolwerk

Kan jij wel wat extra ondersteuning bij een of meerdere vakken gebruiken? School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?