10 leuke onderwerpen voor je spreekbeurt of presentatie!

16 mei 2024

Misschien bestaat jullie schoolkrant al heel lang of misschien heb je hem net opgericht. Toch kun je in beide gevallen tegen hetzelfde probleem aan lopen: een tekort aan inspiratie. Want er moeten natuurlijk wel leuke teksten geschreven worden! Maar wat zijn nu leuke rubrieken voor in de schoolkrant? In dit artikel geven we je 8 ideeën, waarmee de schoolkrant in no-time gevuld is met leuke content!

Een meisje met een model van het menselijk skelet in haar handen, in een klaslokaal.

1. Tony Chocolonely 🍫

Een leuk onderwerp is Tony Chocolonely. Je kent dit chocolademerk waarschijnlijk wel van hun lekkere chocoladerepen die verdeeld zijn in ongelijke stukken. Wist je dat het doel van Tony Chocolonely is om de chocolade-industrie 100% slaafvrij te maken? Veel boeren krijgen namelijk geen eerlijke prijs voor hun cacaobonen en doen daarom aan illegale kinderarbeid. De ongelijke stukken waarin de chocola is opgedeeld, staan dan ook symbool voor de oneerlijke verdeling van de winst in de cacao-industrie. Tony Chocolonely heeft een interessant verhaal over de geschiedenis van chocolade, het productieproces van chocolade en wat zij doen om slavernij tegen te gaan. In Tony’s Chocoladewijzer vind je het hele verhaal over Tony Chocolonely!

💡 Tip: een leuke toevoeging aan jouw spreekbeurt is het meenemen van een (mini) chocoladereep. Zo kan je jouw klasgenoten de smaak van Tony Chocolonely ook echt laten ervaren!

2. Pesten 😢

Helaas worden in Nederland veel kinderen gepest. Op de middelbare school heeft 9% van de kinderen ervaring met pesten. Het is daarom een belangrijk en goed onderwerp om te bespreken tijdens een presentatie. Op Pestweb vind je veel informatie over pesten. Zo wordt er uitgelegd dat pesten voor iedereen anders is, wat het verschil is tussen pesten en plagen en wat de gevolgen zijn van pesten. Met jouw spreekbeurt kun je ook het gesprek aangaan met je klasgenoten. Misschien durft iemand wel een persoonlijke ervaring te vertellen of durf jij zelf een verhaal te delen over jouw ervaring met pesten.

3. Beroep van een van je ouders 🔨

Hoe leuk is het om een thema te kiezen wat heel dicht bij je staat: het beroep van een van je ouders. Vraag aan je ouders of je een keer mee mag naar kantoor of op pad mag naar een klant. Op die manier weet je zelf een stuk beter wat je ouders doen en kan je hier een leuke presentatie over maken. Maak foto’s van de werkzaamheden van je ouders om de presentatie op te vrolijken. Of neem fysieke spullen mee die te maken hebben met hun baan. Misschien inspireer je een van je klasgenoten wel om een nieuwe baan of studierichting te kiezen!

💡 Tip: je kan natuurlijk ook vertellen over de spannende baan van je buurman, tante of vage kennis. Zolang het een beroep is wat jij interessant vindt, is het een leuk onderwerp voor jouw spreekbeurt of presentatie!

4. Paleis het Loo 👑

Een van de meest iconische gebouwen in Nederland is Paleis het Loo. Van 1686 tot 1975 werd het paleis bewoond door koningen en koninginnen, en tegenwoordig is het een museum waar je ziet hoe de Oranjes woonden en werkten. Het paleis heeft een rijke geschiedenis. Zo werd het paleis tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitsers als ziekenhuis. Ook de tuinen van Paleis het Loo zijn wereldberoemd. Deze tuinen staan vol mooie bloemen, planten en bomen. Dit Koninklijk Paleis zit vol verrassende weetjes. Op de website vind je leuke tips voor hoe jij je presentatie over Paleis het Loo kan opvrolijken.

5. Politie 🚔

Als je werkt als politie, is geen dag hetzelfde. Van het oplossen van een burenruzie tot aan het afhandelen van een winkeldiefstal: de politie heeft talloze taken om te voorkomen dat mensen de regels overtreden. Alles over de werkzaamheden van de politie en de uitrusting die een agent draagt vind je in het interactieve spreekbeurtpakket. Hier vind je ook leuke dilemma’s die je met de klas kan bespreken. Hoe zou jij reageren als je een melding krijgt, dat er vier jongens over straat lopen waarvan één jongen mogelijk een pistool heeft? Antwoorden op zulke vragen en meer kun jij gebruiken om een presentatie te geven, waarbij iedereen aan je lippen hangt.

6. CliniClowns 🤡

CliniClowns zorgen voor ontspanning en plezier bij zieke en gehandicapte kinderen en ouderen met dementie. Hoe leuk is het om jouw spreekbeurt of presentatie te houden over dit goede doel? De CliniClowns zijn bekend geworden door het werk dat ze doen voor zieke kinderen, maar ze doen nog veel meer dan dat. Jij kan jouw klasgenoten vertellen over hun rondrijdende theatervoorstelling of het Klein Zintuigen Orkest. Wat dat precies inhoudt? Dat hebben de CliniClowns zelf op een rijtje gezet. Sluit je spreekbeurt af met een quiz over CliniClowns met behulp van rode clownsneuzen. Zo weet je zeker dat er ook gelachen wordt tijdens jouw spreekbeurt!

7. Favoriete voetbalclub ⚽

Als jij van voetbal houdt, ben je ongetwijfeld groot fan van een bepaalde voetbalclub. Hoe leuk is het dan om een presentatie voor te bereiden over deze voetbalclub? Veel clubs, zoals Ajax of Feyenoord, bieden een spreekbeurtpakket aan, vol informatie over de club. Zo kan je lezen hoe jouw favoriete club is ontstaan, welke logo’s de club heeft gehad en welke prijzen er zijn gewonnen. Vol enthousiasme kan jij jouw klas vertellen over je favoriete club en sport. De KNVB heeft ook veel informatie beschikbaar over voetbal, het Nederlands elftal en scheidsrechters.

💡 Tip: je kan ook je spreekbeurt houden over een andere sport. Of je kan zelfs een presentatie geven over jouw favoriete sporter.

8. Donald Duck 🦆

Lees jij veel stripboeken? Dan is Donald Duck een leuk onderwerp voor jouw spreekbeurt of presentatie. Vertel over het ontstaan van Donald Duck en hoe dit is uitgegroeid tot een van de populairste stripfiguren. Ook kan je jouw klas vertellen hoe een strip wordt gemaakt. Zo begint het maken van een strip met een verhaallijn, waarna een schets wordt gemaakt. Ten slotte wordt dit door een echte tekenaar uitgewerkt en worden de teksten in ballonnetjes toegevoegd. Zodra jouw klasgenoten weten hoe een strip wordt gemaakt, kan je ze uitdagen om zelf een stripverhaal te maken!

9. Geld 💸

Een groot huis, een mooie auto en vaak op vakantie: iedereen heeft mooie dromen voor de toekomst. Maar om die dromen waar te maken heb je geld nodig. Leer je klasgenoten daarom alles over geld! Vertel ze over de geschiedenis van geld, hoe geld wordt gemaakt en hoe de waarde van geld wordt bepaald. Ook kan je tips geven over de hoogte van het zakgeld dat je klasgenoten kunnen vragen. Hoe kunnen zij het beste onderhandelen met hun ouders? Het is ook leuk om de geldtypetest te doen. Zo kom je erachter of jij en je klasgenoten een superspaarder, geldchaoot of big spender zijn. Kortom: er is genoeg leuks en interessants om te vertellen over geld!

10. Trein 🚂

Dagelijks reizen er ruim één miljoen mensen met de trein. Daarom is de trein een leuk onderwerp om jouw presentatie over te houden. Wist je dat de eerste trein eerder is uitgevonden dan de eerste auto? Al in 1839 reed de eerste trein van Haarlem naar Amsterdam. Nederland heeft in verhouding de meeste kilometers spoor ter wereld. Als je die allemaal achter elkaar zou leggen, krijg je één lange rails tot aan China. Vertel je klasgenoten over de verschillende typen treinen, het maken van een goede dienstregeling en de veiligheidseisen. Veel informatie over de trein vind je bij de NS of het Spoorwegmuseum.

Hopelijk bieden deze onderwerpen je inspiratie voor een leuke presentatie of spreekbeurt. Het allerbelangrijkste bij het kiezen van een onderwerp is, dat je iets kiest wat je zelf leuk vindt. Daarmee wordt het voorbereiden en het geven van de presentatie een stuk leuker!

✍️ Geschreven door Lars

5000+ GRATIS samenvattingen met School24

School24 is het alles-in-één digitale leerplatform voor de middelbare school. In de online leeromgeving vind je geanimeerde video’s, samenvattingen en begrippenlijsten, en oefen je met opgaven en flashcards. Zo ben jij het hele jaar door goed voorbereid op de lessen en toetsen! Wist je dat alle samenvattingen gratis zijn?